MAD

Gastronomisk tidsrejse

I dag kan man på gaden finde mad fra en hel stjernehimmel af køkkentraditioner fra hele verden, og nu har vi snart smagt alt. Så hvis man vil prøve noget virkelig nyt, kan man i stedet forsøge noget virkelig gammelt, en gastronomisk tidsrejse. De seneste par år har jeg eksperimenteret med at lave mad efter opskrifter, der er 2000 år gamle, og dét er der kommet mange lækre og usædvanlige retter ud af. Det drejer sig om finere madlavning fra Antikkens romerske imperium, overleveret i forskellige håndskrifter.

Opskrifterne har siden Oldtiden gået under navnet »Apicius’ kogekunst«; han var en kendt gastronom i tiden omkring Kristi fødsel, men det er sikkert ikke ham, der har nedskrevet opskrifterne. Han havde selvfølgelig specialiserede slaver i køkkenet.

anne.m.knudsen
(1948-2022) var chefredaktør og administrerende direktør frem til 1. januar 2017. Med en baggrund som antropolog, dr. phil., forsker og universitetslærer, har Anne gennem mange år dels formidlet aktuel akademisk viden om historie, kultur og forskning i artikler og anmeldelser, dels kommenteret politiske begivenheder på den danske og internationale scene, ikke mindst i avisens ledere. Anne har tidligere været kronikredaktør på Politiken og programvært på Deadline på DR2. Hun har udgivet bøger og artikler på 13 sprog om europæisk kultur og antropologisk teori, og bl.a. skrevet Her går det godt, send flere penge (1996), Kulturelle Verdener (m. Lisanne Wilken, 1993), Hjem til Europa 1945-91 (m. Jan Ifversen, 1992) og En Ø i Historien (disputats, 1989). Anne har i årenes løb modtaget en række priser; senest modtog hun i 2008 Modersmål-Prisen.