MAD

Det virtuelle køkken

I det offentlige rum hører det blandt de allermest trivielle iagttagelser, at enhver dansker mellem otte år og halvfems er fuldkommen opslugt af noget, der sker på mobiltelefonen. Dette noget er så spændende, at mange er nødt til at se på det, mens de kører på cykel eller spadserer hen ad gaden, for slet ikke at tale om, hvordan det foregår i offentlige transportmidler. Skønt iagttagelsen af denne vane og den medfølgende kropsholdning er triviel, hører man sjældnere noget om, hvad det mon kan være, alle disse mennesker er så opslugte af? Man kan jo dårligt standse dem på gaden og spørge.

Men jeg kører meget med toget, og der kan man snige sig til at studere de små skærme over skulderen på folk. Og vil De tro det? Rigtig mange sidder i lyntoget og ser lange madlavningsprogrammer på telefonen. Jeg bliver helt varm om hjertet, når jeg opdager, at fire-fem yngre kvinder i samme kupé hver især sidder og studerer til hjemmekok. Når jeg køber ind, lægger jeg nemlig mest mærke til, hvordan diskene med færdiglavet mad hele tiden vokser på bekostning af dem med råvarer.

anne.m.knudsen
(1948-2022) var chefredaktør og administrerende direktør frem til 1. januar 2017. Med en baggrund som antropolog, dr. phil., forsker og universitetslærer, har Anne gennem mange år dels formidlet aktuel akademisk viden om historie, kultur og forskning i artikler og anmeldelser, dels kommenteret politiske begivenheder på den danske og internationale scene, ikke mindst i avisens ledere. Anne har tidligere været kronikredaktør på Politiken og programvært på Deadline på DR2. Hun har udgivet bøger og artikler på 13 sprog om europæisk kultur og antropologisk teori, og bl.a. skrevet Her går det godt, send flere penge (1996), Kulturelle Verdener (m. Lisanne Wilken, 1993), Hjem til Europa 1945-91 (m. Jan Ifversen, 1992) og En Ø i Historien (disputats, 1989). Anne har i årenes løb modtaget en række priser; senest modtog hun i 2008 Modersmål-Prisen.