Varmepresset. Middelhavsregionens olivenproduktion er truet af klimaforandringer. Situationen er kritisk, for olivenolien er fundamentet for regionens gastronomi – og for alle os andre, der har forelsket os i middelhavskøkkenet.

Den sidste olie

Et gammelt oliventræ er karakteristisk for vegetationen i middelhavsområdet som intet andet. Uanset hvilket af områdets lande man rejser i, er det evigt præsent i lunde og plantager med sin vidunderligt knudrede stamme og blade, hvis farve det er svært at blive klog på. Selv den mindste smule vind får løvet til at changere fra camouflagegrøn til lysende grå. 

Det virker næsten selvfølgeligt, at Vincent van Gogh skulle forelske sig i træet. Han skrev hjem til sin bror, Theo: »Åh, min kære Theo, hvis du kunne se oliventræerne på denne tid af året ... Det gamle, sølvfarvede løv, der grønnes mod det blå. Og den orange pløjede jord. (…) Suset fra en olivenlund har noget meget intimt, umådeligt gammelt over sig. Det er for smukt til, at jeg tør male det eller kan danne mig en idé om det.«

siwu
Signe Wulff (f. 1979) er cand. mag. i fransk og moderne kultur og kulturformidling og blandt andet forfatter til 'I køkkenet med Karen Blixen'. Signe Wulff er især optaget af alt, der rører sig i den kulinariske verden og skriver til kultursektionen om mad, vin, og de oplevelser, gastronomien bringer med sig.