Det traditionelle landbrug fylder godt i landskabet, ikke kun i Danmark, men også i lande som Thailand og Vietnam. Også her tænker forskere i nye baner for at gøre husdyrproduktion mindre omkostningstung og mere bæredygtig. En mulig løsning er den i dansk optik meget fremmede spise pytonslange.

Slangekød er en traditionel proteinkilde i en række tropiske lande og vinder i disse år stigende udbredelse i blandt andet Thailand og Vietnam, hvor den industrialiserede produktion dog stadig er beskeden.

Det kan ændre sig i fremtiden, lyder det i et nyt videnskabeligt studie, hvor biologer og dyrlæger med australske Macquarie University i spidsen har undersøgt potentialet i pytonslanger som kommercielt husdyr.

Logikken er ligefrem. Koldblodede dyr som insekter, fisk og slanger er i gennemsnit 90 procent mere energieffektive end varmblodede ditto som kvæg og fjerkræ. Det betyder med andre ord, at de koldblodede dyr kræver mindre føde, og derfor er billigere at producere.

Pytonslange er et bæredygtigt alternativ til kvæg og fjerkræ. Foto: Adobe Stock
Pytonslange er et bæredygtigt alternativ til kvæg og fjerkræ. Foto: Adobe Stock Stefan Andronache - stock.adobe.com

Det rationale bekræftes i det nye studie, hvor forskerne har studeret vækstrater hos to arter af pytonslanger – netpyton og burmesisk tigerpyton – på to farme i henholdsvis Thailand og Vietnam. I alt 4.601 slanger indgår i undersøgelsen.

På begge farme blev slangerne fodret ugentligt med lokalt tilgængelige proteinkilder, typisk vildtfangne gnavere og fiskemel, mens de jævnligt blev målt og vejet. Slangerne voksede hurtigt og tog op til 46 gram på om dagen. De blev slagtet efter 12 måneder.

Sideløbende forsøg, hvor 58 eksemplarer af burmesisk tigerpyton blev fodret med forskellige kombinationer af fødekilder – førnævnte gnavere og fiskemel samt restprodukter fra kyllinge- og svineproduktion – viser, at der i snit kan høstes et gram pytonslangekød for hver 4,1 gram føde, dyrene indtager. Denne konverteringsrate er højere end hos alle konventionelle husdyrarter, lyder det.

Tilmed fastede 61 procent af de 58 slanger i op til 127 dage uden at tabe kropsmasse i nævneværdig grad.

Samlet set betegner forskerne pytonopdræt som et både robust og mere bæredygtigt supplement til eksisterende kødproduktion. De understreger også, at der er behov for mere forskning i de mest effektive og hensynsfulde måder at producere pyton på.

Scientific Reports, 14. marts