Slim. Kroppen producerer omkring halvanden liter om dagen, og det er heldigt, for sekretet yder livsvigtig beskyttelse. Ny forskning viser blandt andet, at slim tæmmer bakteriers skadelige adfærd.

En klistret helt

Slim har mildt sagt et dårligt rygte. De fleste mennesker er kun opmærksomme på substansen, når den flyder ud af næsen eller bliver hostet op ved forkølelse, og i ingen af situationerne fremstår slim som andet og mere end et ulækkert kropsligt affaldsprodukt. Men slim er faktisk et livsnødvendigt sekret. Slim dækker over 200 kvadratmeter slimhinder i en gennemsnitskrop, og kroppen producerer omkring halvanden liter slim om dagen for at holde alle disse slimhinder fugtige og intakte. Slim består primært af vand, men slimens særlige egenskaber stammer fra de fem procent, der består af forskellige salte, fedtstoffer og proteiner, primært proteiner med navnet muciner. Muciner giver for eksempel spyt dets seje, tyktflydende karakter.

Forskellige typer slim dækker slimhinder i mundhulen, fordøjelsessystemet, lungerne, urinvejene, livmoderhalsen og øjnene. Øjnene har således et tyndt og vandigt slimlag, mens mavens slim er mere fast og beskytter mavesækken mod selv at blive opløst af mavesyre. Slim tjener til at holde overflader fugtige, så de ikke bliver nedbrudt af øjnenes konstante blinken eller madens slidsomme vej gennem fordøjelsessystemet. Ydermere fungerer slim som en selektiv barriere, der blokerer for skadelige mikroorganismer, molekyler og småpartikler og tillader gode stoffer såsom vitaminer at slippe igennem.

Annette.K.Nielsen
Annette K. Nielsen er mag.art. i litteraturvidenskab og brænder for skæve bøger om faktuelle emner i krydsfeltet mellem kultur og naturvidenskab. Gerne i den angloamerikanske tradition. Hun er født i Zimbabwe, opvokset i USA, Canada og Thailand og har en baggrund som udvikler og redaktør af Danmarks første kulturtidsskrift på nettet. Desuden har hun arbejdet som studievært ved TV2Øst og ScansatTV3 i London. I en årrække var hun medlem af Danidas Oplysningsudvalg. Nu arbejder hun som videnskabsjournalist, bl.a. på Weekendavisen Ideer og som studievært på DR P1s program Faglitteratur. Senest har hun redigeret På kant med historien (2008) sammen med lektor ved RUC, Karin Lützen.