Læseværdigt. Hvad skal man læse lige nu? Her er fem aktuelle anbefalinger fra Weekendavisens kritikere.

De bedste bøger

<p>Maleri: Læsende dame, af Harald Giersing (1922)</p> Foto: <p>Maleri: Læsende dame, af Harald Giersing (1922)</p> Foto:
Maleri: Læsende dame, af Harald Giersing (1922)

Eksperimenterende digte, fransk fjerkræsthriller og opsigtsvækkende musikbiografi. Her er fem af de bedste bøger lige nu.

Digter så englene synger 

Sebastian Nathan: Engle. 77 sider. 169,95 kr. Gads Forlag.

Stortalentet Sebastian Nathan debuterede med den melankolske Honey Moon i 2021. Nu er bryllupsrejsen ovre, og ægteskabet mellem ham og poesien står i fuldt flor i en ny digtsamling.

Englene døde ud som poesimedvirkende op gennem 80erne, og fra 90erne har de været så godt som fraværende. Men nu, 40 år senere, er englene omsider tilbage i en digtsamling, der akkurat hedder Engle, digtet af denne eneste digter, hvis talent er mægtigt og renfærdigt og engleligt nok til at foranstalte sådan et umuligt comeback, skriver Lars Bukdahl.

Læs hele anmeldelsen her.

ABBA genfortalt

Jan Gradvall: Vemod undercover. Bogen om ABBA. Oversat af Jakob Levinsen. 379 sider. 299,95 kr. Gutkind.

Den svenske musikjournalist og ABBA-kender Jan Gradvalls nye bog tilføjer en hel række nye accenter til billedet af gruppen.

Gradvall anbringer ABBA i epicentret af et voldsomt overblik over international rock og pop de seneste generationer og er som semiofficiel ABBA-historiker oplyst af løbende interview med de fire ellers sky og vanskeligt tilgængelige hovedpersoner. Vemod undercover leverer den ene opsigtsvækkende iagttagelse efter den anden, skriver Frederik Stjernfelt.

Læs hele anmeldelsen her.

Æggende thriller

Lucie Rico: Den vakuumpakkede kyllings kaglen. På dansk ved François-Eric Grodin. 228 sider. 249 kr. Forlaget Etcetera.

Hvis man var vild med Mathilde Walter Clarks minkografi, skal man læse et af fransk litteraturs nye navnes psykedeliske fjerkræsthriller.

Det er i Lucie Ricos indgående kendskab til fjerkræavl og sprogets umådelige præcision, at den lille bogs sensation skal findes. Den vakuumpakkede kyllings kaglen er en nær fransk slægtning til Mathilde Walter Clarks eminente minkbog Det blinde øje. Begge bøger viser vores stadig mere groteske forhold til andre levende væsener, skriver Asker Hedegaard Boye.

Læs hele anmeldelsen her.

Spektakulære pletskud

Christina Hagen: Pow pow pow. 133 sider. 199,95 kr. Gyldendal.

Christina Hagens første udgivelse i fem år er et patronhylster fuldt af molbofortællinger, klasseperspektiver og menneskelig lidelse.

Trods den enkle, kontante titel og genrebetegnelsen »pistoldigte« spænder Pow pow pow over et bredt register. Samlingen er delt i tre dele – én for hvert pow – og det er de foruroligende formeksperimenter i første og sidste del, der løfter den til det fremragende, skriver Lasse Winther Jensen.

Læs hele anmeldelsen her.

Verdensfjern fortælling

Herbert Schlüter: Efter fem år. Oversat af Silas Blume Smidt. 248 sider. 200 kr. Forlaget Silkefyret.

Mens SA marcherede i de tyske gader, skrev den elegante unge Herbert Schlüter i 1933 om teselskaber, dans på terrasser og forliste forelskelser.

I dag, 90 år senere, er der på en svært forklarlig måde noget dragende over den notoriske verdensfjernhed i Schlüters netop oversatte roman Efter fem år. Tænk, at en så tydeligt intelligent og opmærksom forfatter kunne være så uopmærksom, mens alt brød sammen omkring ham, skriver Jørgen Herman Monrad.

Læs hele anmeldelsen her.