På tværs. Sjældent misser Viktor Orbán chancen for at gøre livet surt for EU og NATO. Senest har han nedlagt veto mod en EU-resolution, som pålægger Israel at indstille offensiven i Rafah. 

Orbán holder med Israel

Siden oktober har talrige Palæstina-sympatisører protesteret mod Israel på gader og stræder i EU. Men ikke i Budapest. Premierminister Orbán bryster sig af, at den slags ikke finder sted i Ungarn – og han ved, hvad han taler om, for han har selv ulovliggjort det. Demonstrationer til støtte for Israel er til gengæld velkomne, og det er der en grund til:

Længe har Orbán forsøgt at imødegå beskyldningerne om, at han og hans regering fører antisemitiske kampagner, blandt andet mod finansmanden George Soros. Beskyldninger, der ofte refererer til Ungarns bidrag til nazisternes jødeforfølgelser. Derfor misser Orbán ikke en chance for at hævde, at Ungarn i dag er det sikreste sted for jøder i Europa, og at Israel aldrig skal tvivle på Ungarn.

Samme position indtog Orbán mandag: Hans udenrigsminister, Péter Szijjártó, blokerede ene mand forsøget på sende en samlet EU-appel til Israel om ikke at angribe grænsebyen Rafah i det sydlige Gaza.

»Udenrigsministre fra 26 medlemslande fra EU er dybt bekymrede,« lød det i pressemeddelelsens første linje, som om afsenderne ville understrege unionens 27. og afgørende ministers ubekymrethed; for uden Ungarn ingen konsensus og ingen samlet appel fra EU. 

Det generer næppe Orbán, som hermed fik sendt det signal, han ville. jb