Kulturnote. Skænderiet om Israels deltagelse ved Eurovision fortsætter. Nu har 400 kunstnere valgt de udskældte israeleres side.

Eurovision har længe været politisk

Skal Israel udelukkes fra dette års Eurovision? Spørgsmålet er blevet debatteret i ugevis, og nu har så prominente navne som skuespiller Helen Mirren, musiker Boy George, Kiss-legenden Gene Simmons og næsten 400 andre fra underholdningsindustrien kastet sig ind i debatten og underskrevet en støtteerklæring på opfordring af den proisraelske organisation Creative Community For Peace.

Det fremgår ifølge det britiske dagblad The Independent af erklæringen, at Eurovision ikke bør handle om politik, men om fællesskab og om at bygge bro over kulturelle skel og samle mennesker fra forskellige kulturer omkring en fælles kærlighed til musik. Kunstnerne understreger i erklæringen, at de er skuffede over, at andre kunstnere aktivt forsøger at forhindre Israel i at deltage, når Eurovision skal afvikles i Malmø til maj.

Det er ikke noget nyt, at Eurovision er blevet en politisk kampplads. Selvom det fremgår af EBUs (European Broadcasting Union) regelsæt, at sangkonkurrencen er en ikkepolitisk begivenhed, har den alligevel været det adskillige gange – eksempelvis i 2016, hvor ukrainske Jamala sang om massedeportationen af tatarerne på Krim-halvøen i 1944, hvilket affødte en eksplosion af vrede fra Rusland.

Det russiske indenrigsministerium har siden sat Jamala på listen over mest eftersøgte individer og arresteret hende in absentia for at »sprede misinformation om den russiske hær«. Også Georgien har været i politisk slåskamp med Rusland på Eurovision-scenen. I 2009 stillede georgierne op med en sang, der var for politisk til EBU, og da de nægtede at ændre i teksten, måtte de blive hjemme fra finalen i Moskva.

I 2017 krævede ukrainerne, at den russiske sangerinde Julia Samoylova ikke var fysisk til stede, men deltog via en livetransmission fra Moskva, fordi hun i 2015 havde besøgt det annekterede Krim, og dét fik Rusland til at trække sig helt fra sangkonkurrencen.

Endelig blev det belarusiske band Galasy ZMesta afvist af EBU i 2021, fordi deres bidrag blev tolket som en kritik af den siddende præsident Aleksandr Lukasjenko. Omkvædet lød sådan her:

»Jeg vil lære dig at danse til lyden af min pibe. Jeg vil lære dig at bide på krogen. Jeg vil lære dig at makke ret.«

De 400 kunstnere skriver afslutningsvis i erklæringen, at Israel hverken har indledt eller ønsket krigen mod Hamas, og at det vil være en uretfærdighed at straffe israelerne ved at udelukke dem fra Eurovision.