Falsificeret. Den typiske computerspilnørd er måske nok usund, men ikke isoleret. Tværtimod er han et udpræget socialt væsen, antyder dansk forskning.
Den sociale gamer
I Falsificeret udfordrer vi hver uge vedtagne sandheder, afliver forældet viden og ser på fusk og fejl i forskningens verden.
Det, vi troede, vi vidste
Asocial, bebumset og usund. Det stereotype billede af en ægte »gamer« er ikke just flatterende. Ifølge ny forskning fra Københavns Universitets Natur- og Biovidenskabelige Fakultet er der ikke udelukkende tale om fordomme, for gamerne lever ofte usundt, mens de sidder med næsen mod skærmen i timevis. Til gengæld er de slet ikke så asociale, som man skulle tro.
Det, vi ved nu
Forskerne har gennemgået eksisterende analyser på området og kombineret det med egne data fra 14 unge gamere. Det viser sig, at spilnørderne er højst sociale væsner, som har et brændende ønske om at være sociale med deres medspillere online, og netop derfor bliver madlavning underprioriteret, ligesom oprydning og rengøring heller ikke kommer i første række, når det stilles op mod mere tid med vennerne online. Bor gamerne sammen med andre, er de ofte mere villige til at ofre tid på madlavning, oprydning og samvær med bofællerne.
Men der ses en markant kønsforskel. For de kvindelige gamere bliver fastfood ofte erstattet med rugbrød, og pigerne prioriterer at rydde op efter sig, før de igen sætter sig foran skærmen. Forskerne mener, at grunden skal findes i de normer, der måske fortsat findes; at pigerne og deres hjem skal se godt ud, mens det ofte er et maskulint træk at være mindre optaget af sundhed og renlighed. For kvinder kan der ofte være skam forbundet med at være usund og uren, siger forskerne.

Men …
Ved de store gamerfester er junkfood stærkt repræsenteret, men her handler det sandsynligvis om, at deltagerne nærmest bevidst fejrer den gamerkultur, der kombinerer usund mad, energidrikke og ekstrem skærmtid, og muligvis er der for de unge gamere også et element af rebelskhed over for forældrenes holdning til den rette kost og hygiejne. Juul
Københavns Universitet, 18. november
Del:


