Kulturnote. Ruslands præsident, Vladimir Putin, har netop indledt sin valgkampagne bevæbnet med to våben: historien og kulturen.

Putin træder i Stalins fodspor

Startskuddet til Vladimir Putins valgkampagne forud for det russiske præsidentvalg i marts har lydt på to steder af stor kulturel betydning i Moskva.

Putins lidet overraskende kandidatur blev således ifølge The Art Newspaper offentliggjort i en fashionabel koncertsal i Sarjade-parken tæt på Kreml. Her, hvor hovedstadens kulturelite har det med at flokkes, var tilhængere og udvalgte regeringsloyale kulturpersonligheder samlet for at hylde præsidenten.

Dagen efter blev hyldesten forlænget ved et konvent i VDNH, det såkaldt alrussiske udstillingscenter (åbnet af ingen ringere end Josef Stalin i 1939), der fortæller om – og i den grad forherliger – sovjettiden, og hvis pavilloner for tiden viser en storstilet propagandaudstilling om Ruslands aktuelle meritter, herunder annekteringen af ukrainske Donetsk, Luhansk og Krim.

Efter konventet i VDNH skrev Sankt Petersborgs viceguvernør for kultur, Boris Piotrovskij, på sin Telegram-kanal, at der var tale om en »enstemmig støtte« til Putin, som han – helt i pagt med præsidentens valgslogan »Rusland – Mulighedernes Land« – beskrev som garant for en »sikker og stabil fremtid«.

Boris Piotrovskij er søn af Sankt Petersborg-museet Eremitagens øverste chef, Mikhail Piotrovskij, der har vist sig at være blandt præsidentens mest trofaste kulturstøtter.

Når Putin efter planen genvælges, forventes det, at Mikhail Piotrovskij vil blive installeret i præsidentens stab, mens Boris Piotrovskij vil overtage ledelsen af Eremitagen fra farmand. Piotrovskij den ældre fastslog forleden på tv-stationen RBC, at et museums fornemmeste opgave i krigstid ikke er at være neutral, men at »passe godt på nationens værker«.

Putins brug af kulturen sker i en tid, hvor nettet strammes om de regeringskritiske kunstnere. Kort før jul blev den berømte forfatter Boris Akunin udråbt som terrorist efter sin kritik af invasionen af Ukraine. Akunin, hvis bøger nu bliver beslaglagt, har levet i selvvalgt eksil siden Ruslands annektering af Krim i 2014.