Satellit. Har Indien entreret med lejemordere i Canada og USA? Opsigtsvækkende anklager om snigmord på sikher i Vesten belaster forholdet mellem USA og Indien.

Indisk fadæse

I efteråret fremsatte Canada de første spektakulære anklager mod Indien. Her beskyldte premierminister Justin Trudeau Indien for at være direkte involveret i likvideringen af en canadisk statsborger med sikh-rødder. Sikher er en religiøs minoritet i Indien – og den dræbte sikh var leder af en bevægelse, som kæmper for en selvstændig sikh-stat i Indien.

Få måneder senere er USA så kommet med lignende anklager – endda med utrolig detaljeret dokumentation, der til forveksling ligner plottet til en krimi: Ifølge amerikanske efterretninger har en indisk embedsmand bestilt et snigmord på lederen af Sikhs for Justice i USA. En bevægelse, som i Indien anses for at være en terrororganisation.

Men i det sidste tilfælde havde den indiske embedsmand forregnet sig: Den lejemorder, han afgav bestillingen til, viste sig at være en amerikansk undercoveragent.

Optrevlingen af den spektakulære sag er naturligvis ikke manuskriptet til en krimi, og i den virkelige verden får den slags aktiviteter benhårde diplomatiske konsekvenser. Eller hvad? 

USA har hverken truet med udvisning af diplomater eller sanktioner mod Indien. Talspersonen for Det Hvide Hus har tilmed udtrykt glæde over Indiens »villighed« til at deltage i efterforskningen.

Hvis de formodede snigmord fortæller os noget, ud over Indiens autoritære tendenser, er det, at USA er villig til at strække sig umådeligt langt for at holde Indien på Vestens side.