Kort nyt. Kromatografiske prøver viser at bestemte vinhuse har unikke kemiske signaturer.
Vinsnobberne har ret
Smitter lokalområdet og regionens geografi, klima og mikrober – det såkaldte terroir – af på smagen af vin? Kendere er ikke i tvivl, men for den jævne vindrikker er spørgsmålet mere åbent.
Nu har neurobiologer og ønologer (vinforskere, red.) under ledelse af Université de Genève i Schweiz trænet en kunstig intelligens til at analysere den kemiske sammensætning af 80 rødvine fra den højt respekterede franske vinregion Bordeaux.
Studiet viser med hidtil uset nøjagtighed, at vine fra et specifikt vinhus har helt unikke kemiske signaturer.
Konkret blev 80 rødvine fra 12 årgange mellem 1990 og 2007 fordampet, inden forskerne ved hjælp af såkaldt kromatografi kortlagde de enkelte vines kemiske komponenter.

Siden blev 73 af disse kromatografier brugt til at træne en maskinlæringsalgoritme, der desuden blev fodret med forskellige oplysninger om det enkelte vinhus og vinens årgang.
Dernæst testede forskerne algoritmen på de syv tilbageværende kromatografier.
Ud fra de kemiske fingeraftryk hos den enkelte vin var den kunstige intelligens gang på gang i stand til at identificere den enkelte vins oprindelse.
Metoden kan formentlig også bruges til at afsløre svindel med vin, der ikke kommer fra det lovede hus eller område.
Communications Chemistry, 5. december
Del:
