Kort nyt. Forskere har måske fundet svar på, hvorfor vi tæmmede de glubske ulve.

Familieulv

Mennesket domesticerede ulven for mindst 14.200 år siden. Så langt er forskerne enige. Hvordan og hvorfor vi tæmmede det glubske rovdyr, diskuteres stadig. Et af de store spørgsmål handler om det i dag så tætte bånd mennesker og hunde imellem.

Opstod den nære relation over tusindvis af år, i takt med at de tidlige hunde blev stadig mere tamme og tilpasset menneskelig adfærd? Eller var datidens ulve gearet til at knytte sig følelsesmæssigt til mennesker helt fra begyndelsen?

Nu er adfærdsbiologer fra Stockholm universitet og Lunds universitet i Sverige tilsyneladende kommet svaret nærmere. I forskernes nye studie blev 12 hundehvalpe af racen alaskan husky og ti ulvehvalpe udsat for den såkaldte Strange Situation Test, som er udviklet til at undersøge tilknytning mellem spædbørn og deres mødre og desuden bruges til at studere samme forhold hos hunde.

Forud for testen blev de enkelte hvalpe opdraget af de samme mennesker – forskerne selv – fra de var ti dage gamle. Forskerne skiftedes til at være tæt på og sammen med hvalpene døgnet rundt. I hvalpenes 23. leveuge var de klar til forsøget. En ad gangen blev hvalpene fulgt ind i et lukket rum af en af deres primære omsorgspersoner. I løbet af de næste 15 minutter efterlod denne omsorgsperson gentagne gange hvalpen enten alene eller sammen med en fremmed, inden de vendte tilbage igen. Testen viste, at både hunde og ulve var mere imødekommende og kontaktsøgende, når deres primære omsorgsperson trådte ind i rummet. Ydermere kunne forskerne konstatere, at især ulvene viste færre tegn på stress, når et velkendt menneske kom dem i møde.

Resultaterne indikerer ifølge biologerne, at ulve har en iboende tilbøjelighed til at knytte sig til mennesker – et træk, som fortidsfolk kan have selekteret for, da ulve og mennesker begyndte at nærme sig hinanden.

Ecology and Evolution, 20. september
Science.org, 20. september