Satellit. Den seneste halvanden uge har været fremragende for ukrainske styrker, der har angrebet russiske besættere i både Syd- og Østukraine.

Offensiv på flere fronter

Den har været ventet længe, den ukrainske modoffensiv. Og foreløbig har den ikke skuffet. I løbet af blot halvanden uge er det nemlig lykkedes Ukraine at generobre en række landsbyer og mindre byer i flere ukrainske regioner.

Især i Kherson nord for Krim har ukrainerne været aktive og har blandt andet overtaget byen Vysokopillja i den nordlige del af regionen. Det skete søndag, og blot to dage senere, tirsdag, kom der endnu bedre nyt fra Kharkiv-regionen i Østukraine.

Her overraskede ukrainske styrker russiske besættere ved at befri et stort område syd, vest og nord for byen Balaklija, som de dermed omringede. I Kharkivs naboregion Donetsk var der allerede i sidste uge meldinger om generobring af landsbyen Ozerne. I modsætning til de førstnævnte ukrainske landvindinger er fremrykningen i Donetsk dog blevet afvist af russerne.

Til gengæld har de bekræftet et veludført ukrainsk angreb i Zaporizjzja-regionen. I havnebyen Berdjansk blev en bilbombe brugt mod den prorussiske borgmester, Artjom Bardin. Ved redaktionens deadline var det endnu uklart, om Bardin blev dræbt, eller om lægerne formåede at redde hans liv. Klart var det dog, at stemningen på russiske sociale medier var blevet værre end tidligere.