Satellit. Hver femte unge kineser er arbejdsløs. Det kan underminere kommunistpartiets legitimitet.

Ung og ledig i Kina

Næsten hver femte unge kineser står uden job.

I slutningen af juli var der 19,9 procent arbejdsløshed blandt byboer i alderen 16 til 24 år. Det er det højeste niveau, siden Kinas regering begyndte at udsende den slags statistik i januar 2018.

De officielle kinesiske arbejdsløshedstal var tidligere absurd lave, men de er efterhånden blevet mere troværdige. Tallene bliver overvåget nøje af kommunistpartiet, fordi de kan være politisk sprængfarlige. Partiets legitimitet afhænger i høj grad af dets evne til at levere velstand til masserne, og hvis det fejler, er der kun én anden kilde til støtte i befolkningen: en stridbar nationalisme.

En talsmand for Det Nationale Statistiske Kontor, som offentliggjorde ledighedstallene tidligere på ugen, peger på, at et stort antal unge bliver færdige med deres uddannelse i sommermånederne og ikke straks finder job. Men han erkender også, at den manglende beskæftigelse afspejler en økonomi, der har været langsom til at komme sig oven på covid-19.

Udenlandske iagttagere går et skridt videre og siger, at præsident Xi Jinpings nultolerancepolitik over for pandemien, med langvarige nedlukninger af millionbyer som Shanghai, har haft unødig hårde konsekvenser for den økonomiske aktivitet.

harms