Debatindlæg. Også raske kvinder skal have lov til at fryse deres æg ned i mere end fem år.

Kvinde, kend dine æg

En vigtig debat er den seneste tid blevet overskygget af coronavirus. Nemlig debatten om kvinders fertilitet og retten til at nedfryse æg – uden tidsbegrænsning. For godt halvanden måned siden blev en ny politisk aftale hastet igennem. Her blev der gjort op med den ulighed, som hidtil har eksisteret, nemlig femårsgrænsen for nedfrysning af æg. Den har hidtil dikteret, at kvinders nedfrosne æg skulle destrueres efter fem år, hvorimod nedfrysning af mænds sæd aldrig har haft en udløbsdato.

Den nye aftale kom på baggrund af et borgerforslag med historisk opbakning og massiv mediedækning. Det skabte jubelscener, indtil det blev klart, at der er en afgørende brist i aftalen. Den gælder kun for befrugtede æg og æg, der udtages på medicinsk indikation, det vil sige par, der nedfyser befrugtede æg, og kvinder, der har været alvorligt syge tidligere i livet. Hvis du som kvinde ikke har været alvorligt syg, må du fortsat kun opbevare ubefrugtede æg i fem år. Den nye aftale udelader dermed kvinder, der af forskellige årsager vælger at få udtaget æg og nedfryse dem ubefrugtet til senere brug. Og den beslutning er stik imod Etisk Råds anbefalinger.

Kvinder, der vælger at få udtaget æg til senere brug, får ofte mærkatet social freezing eller tildelt et narrativ om, at man vælger at nedfryse æg, til man er klar til at blive mor. Til en fremtid, hvor man har udlevet karrieredrømme og realiseret sig selv. Men social freezing er langtfra det rigtige billede. Ifølge Dansk Fertilitetsselskab blev hvert 10. barn i 2019 til med hjælp fra kunstig befrugtning. I 2015 var det hvert 12. barn. Intet tyder på, at fremtidsudsigterne bliver bedre. Man forventer derimod, at der fortsat vil komme flere børn til verden ved hjælp af kunstig befrugtning.

Desværre fandt jeg for nylig ud af, at jeg har nedsat frugtbarhed. Mit AMH-niveau er lavt. AMH er et udtryk for kvindens ægreserve; altså hvor mange æg man har tilbage. Nogle kvinder er født med færre æg, og har du færre æg, har du dårligere chancer for at blive gravid.

Min kæreste og jeg blev sat i kassen »ufrivilligt barnløse« og henvist til fertilitetsbehandling. Flere kvinder i min omgangskreds står i nøjagtig samme situation som mig – eller har endda sværere odds. Gennemsnitsalderen for førstegangsfødende i 2019 var 29,4 år. Jeg selv og de kvinder, jeg kender med samme problematik, er kun en anelse ældre end gennemsnittet. Det er ikke kvinder, der i en sen alder ønsker at blive mødre, eller hvem det nu »passer ind i livet« at blive gravid. Det er skræmmende, at problemet med et lavt AMH-niveau er velkendt i fertilitetskredse, men det er endnu mere skræmmende, at AMH ikke er noget, vi taler om, og det er en kæmpe fejl. Jeg ønsker mig brændende at kunne tø en portion af mine nedfrosne æg op, fra da jeg var 20 år. Så ville mine chancer for at blive mor være på niveau med andre kvinders.

På den korte bane er det mit ønske, at politikerne på Christiansborg vil høre på mit og andre kvinders input, når det nye lovforslag skal til andenbehandling, og ophæve femårsgrænsen for både ubefrugtede og befrugtede æg. På den lange bane er det mit ønske, at danske kvinder bliver klogere på deres chancer for at blive mor i en tidligere alder. Indfører man for eksempel et tjek af AMH-niveauet som en fast procedure på linje med tjek for celleforandringer, eller når man første gang udskriver p-piller, bliver man bekendt med sine chancer.

Frem for alt handler det om oplysning. Ved man i en tidlig alder, at man har et lavere AMH-niveau, kan man vælge at nedfryse sine ubefrugtede æg, til man er klar til at blive mor senere i livet. Det handler ikke om retten til at realisere sig selv først. Det handler om retten til at bestemme selv og give dem, der er født med færre æg, samme muligheder som andre. Som en bonus til den danske statskasse vil det betyde færre udgifter til fertilitetsbehandling – og færre fortabte skæbner. Så derfor: Kvinde, kend dine æg. Jeg ville ønske, at jeg havde kendt mit AMH-niveau tidligere i livet. På den måde kunne jeg have taget stilling og valgt at nedfryse mine æg – hvis jeg vel at mærke havde lov til det.