Debat. Sundhedsstyrelsen oplyser ikke danskerne korrekt om alternativerne til dyre engangsmasker.

Den danske maskerade

Den danske maskerade

 

Af Niels Høiby, professor, overlæge, dr.med., medlem af Region Hovedstad for Liberal Alliance

Myndighederne besluttede endelig fra 1. august at anbefale brug af masker/mundbind, når man transporteres i tætpakkede busser, tog, metro, færger og fly. Det er godt, men for sent i forhold til 130 andre lande og til WHOs anbefalinger.

WHO og Kina publicerede en fælles rapport om COVID-19 i Kina efter et besøg den 16. til 24. februar og beskriver, at i Hubai-provinsen, hvor COVID-19 startede, blev blandt mange andre forholdsregler alle borgere beordret til at bære masker med stor effekt, og det har jo også været reglen i mange andre asiatiske lande med meget lavt smittetryk.

WHO har siden fået gennemført en meta-analyse af evidensen for effekten af brug af masker, som viste, at masker ikke overraskende virker, og har derefter siden begyndelsen af juni anbefalet brugen, og det samme har det amerikanske CDC siden starten af april. Masker har da også været brugt i utallige år på hospitaler for at beskytte personalet mod smitte fra patienter med farlige luftvejsinfektioner og for at beskytte særligt modtagelige patienter mod smitte fra andre personer.

Problemet med COVID-19 er, at et stort antal personer, som er smittede, ikke har symptomer, men alligevel smitter, så derfor er sygdommen så svær at forebygge uden brug af masker i områder, hvor det er svært at holde afstand fra hinanden. Tyskland, som har et lavere smittetryk end Danmark, oplevede et voldsomt udbrud i et stort slagteri, og det burde jo nok have fået Sundhedsstyrelsen til at anbefale brug af masker på danske slagterier, så vi måske kunne have undgået udbruddet på slagteriet i Ringsted.

Ligeledes kunne tidligere påbud om brug af masker i kollektiv trafik have forebygget det smitteudbrud, der skete som følge af en bustur fra Frederikshavn til Bornholm, hvor fire passagerer fik COVID-19.

Danmark er blandt de allersidste lande i verden, hvis sundhedsmyndigheder nu anbefaler brugen af masker til at standse smitten. Indtil for nylig tilhørte vi endda en lille, obskur minoritet af lande, hvor myndighederne ligefrem advarede borgerne mod brugen af masker. Uden at der er blevet fremlagt nogen dokumentation fra vores myndigheders side, påstår Sundhedsstyrelsen stadig, at de faktisk kan øge risikoen for smitte, hvis anvendt forkert.

De anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen om brugen af masker, som nu refereres i medierne, er i den grad på tide, men indeholder imidlertid et problem. Gode masker er dyre, efter egen erfaring koster fire masker cirka 50 kr. Og da de ikke må genbruges på grund af mulig forurening med COVID-19-virus på ydersiden, er maskerne i realiteten engangsmasker. Udgifterne kan derfor løbe op i flere hundrede kr. per måned. Det er meget dyrt for den mest udsatte risikogruppe, pensionister, og andre med beskeden økonomisk formåen.

Der er imidlertid nogle muligheder, som myndighederne ikke har omtalt, men som både videnskabelige COVID-19-artikler og tidligere artikler omkring fugleinfluenza har afprøvet. Sundhedsstyrelsen advarer i strid med blandt andre amerikanske CDC og mange andre landes sundhedsmyndigheder mod at bruge hjemmelavede masker. Men der er nu evidens for, at de sagtens kan fungere.

Vil man trodse myndighedernes udokumenterede advarsel er støvsugerposernes materiale effektivt. Vil man desinficere sine masker efter brug, er vanddamp i en ovn (65 grader, maskerne på en rist i ovnen, 1 liter mindst 65 grader varmt vand på bunden i ovnen, varighed 20 minutter) simpelt og effektivt og ødelægger ikke maskerne.

Sådanne muligheder (der alle har opbakning i den videnskabelige litteratur) bør myndighederne tage stilling til, hvis man gerne vil hjælpe befolkningen til at bruge masker, specielt de gamle, der er særligt udsatte for svær COVID-19-infektion og har beskedne økonomiske muligheder.

Gør myndighederne ikke det, risikerer man, at ikke-effektive materialer eller metoder alligevel anvendes af dele af befolkningen med falsk sikkerhed som konsekvens.

Dette er et debatindlæg og udtrykker derfor alene skribentens holdning. Forslag til debatindlæg sendes til opinion@weekendavisen.dk

 

Læs også artiklen om, at aversionen mod at dække sit ansigt til måske er et spørgsmål om ideologi

Side 12Skribenternes avis

Morten Beiter

Marta Sørensen

Klaus Rothstein

Tine Eiby

Videnskabspodcast