SNABLET. En fire meter høj elefant er forsvundet fra en skov i Midtjylland. Eller rettere, den er »hjemtaget« af sin oprindelige ejer.

En elefant i en designbutik

Før var de forretningspartnere og kæmpede med næb og kløer for virksomhedens overlevelse. Nu er et dyr kommet imellem dem, og vel at mærke ikke et dyr, der findes naturligt i den midtjyske natur.

»Jeg har ejet den elefant i over ti år. Jeg har haft det sjovt med den, og nu kan jeg se, at den ikke er blevet vedligeholdt. Stødtænderne er faldet af, og den ene fod er gået i stykker. Jeg har ikke gjort noget ulovligt, jeg har bare hentet min elefant,« siger Timothy Jacob Jensen.

Han er søn af Jacob Jensen, grundlægger af designvirksomheden af samme navn, og det er efter hans exit fra virksomheden, at der nu hives i elefanten fra to sider. Lovligheden af hjemtagningen hersker der flere meninger om. Hans tidligere forretningspartner Lars Kolind, bestyrelsesformand og ejer af ­Jacob Jensen Design, har meldt elefanten stjålet, og nu skal Midt- og Vestjyllands politi afgøre, hvem der er dyrets juridiske ejermand. Indtil da indgår elefanten i sidste akt af et forretningseventyr, som er gået grueligt galt for en hæderkronet familievirksomhed.

For lidt hjerne

Historien tager sin begyndelse, da erhvervsmanden Lars Kolind (tidligere kandidat for Ny Alliance og idémanden bag en flad skat på Fyn) køber sig ind i Jacob Jensen Design i 2011. ­Virksomheden er blandt andet kendt for sine klassiske armbåndsure og Margretheskåle, opkaldt efter dronningen, og sammen med direktøren Timothy Jacob Jensen, der er ansvarlig for den daglige drift, lægger Lars Kolind en strategi, der viser sig at være mere lukrativ på papiret end på markedet. De udvider forretningen til ikke kun at sælge design, men også producere varerne selv, og resultaterne er ikke gode.

Ifølge Timothy Jacob Jensen taber virksomheden 65 millioner kroner i Kolinds ni første år som bestyrelsesformand, hvoraf han selv er direktør i syv af årene. Det hjælper ikke, at ­Timothy Jacob Jensen rejser til Beijing i 2018 og underskriver en handelsaftale under overværelse af kronprins Frederik. Hvad der sker herfra, er der også flere udlægninger af. Sikkert er det, at Timothy Jacob Jensen siger op i protest mod Kolinds ledelsesstil i 2018, hvorefter Lars Kolind fyrer ham med øjeblikkelig virkning og lukker hans mailkonto. Kolind udtalte dengang til TV Midtvest:

»Ledere har hjerne og hjerte. Men der har været for meget hjerte og for lidt hjerne. Vi har brug for en klassisk forretningsmand,« sagde Lars Kolind.

Dermed er Timothy Jacob Jensen ude af sin egen familievirksomhed, som er gået i arv til ham fra hans far, først frivilligt, siden ufrivilligt. Selv om det er over halvandet år siden, har salget af en skov nu fået uenighederne til at blusse op igen.

Hanelefanter i opgør

Hvis elefanten selv kunne tale, ville den fortælle, at den blev købt for 21.000 kroner af Timothy Jacob Jensen i 2009. Dens 100 kilo tunge glasfiberkrop blev kørt ud i Vestbjerg Skov ved ­Skive, som designfirmaet ejede, og bugseret ned i en lysning, hvor den har stået i vind og vejr lige siden.

Men i januar i år købte Lars Kolind skoven, og det næste, der sker for elefanten, er, at den bliver løftet op af en rendegraver og kørt hjem til Timothy Jacob Jensens eget hus i Hejlskov. Her er den både blevet fotograferet til Skive Folkeblad og TV Midtvest, dog uden sine ben, som er kørt på modelværksted til reparation. Det har ikke været muligt at få Lars Kolinds version af sagen, da han ikke har besvaret Weekendavisens henvendelse. Han bekræfter dog over for Skive Folkeblad, at han betragter elefanten som sin ejendom.

»Det er mig, der gennem mit firma Kolind A/S ejer skoven og dermed også elefanten, og tyveriet blev anmeldt til politiet, da jeg fik besked om det i sidste uge,« sagde Lars Kolind.

Timothy Jacob Jensen har endnu ikke hørt fra politiet, men fortæller, at han selv gik ind på stationen i Skive for nylig.

»Jeg sagde: ’Elefanttyveri, hvilken skranke er det?’ Ud over at betjentene skreg af grin, mente de ikke, at elefanter er bolt- og nagelfast inventar, og derfor er den selvfølgelig stadig min. Jeg havde bare ladet den stå, fordi min familie indtil januar var medejer af skoven.«

– Handler det ikke bare om, at du stadig bærer nag til Lars Kolind?

»Jeg er ikke uvenner med ham. Dybest set har vi begge ansvaret for, at strategien ikke lykkedes, men som min far sagde: I stedet for at reparere på en eksisterende situation skal man skabe sig en ny. Det gjorde jeg ved at forlade firmaet. Men jeg kan ikke frigøre mig fra den tanke, at der ligger noget dybere bag hans politianmeldelse. Jeg tror, det er en frustration over, hvordan det er gået med Jacob Jensen Design, siden han blev formand og ejer. Det er kørt fuldstændig i sænk.«

– Er I selv nogle hanelefanter, der kæmper om et territorium?

»Jeg synes, jeg er meget generøs. Det får jeg at vide af alle, og jeg har også sagt til Lars, at hvis han meget gerne vil have elefanten tilbage, vil jeg gerne låne eller leje den ud til ham.«

Elefanten har nu fået journalnummer 4100-75599-00273-20 hos Midt-og Vestjyllands politi, der ikke ønsker at oplyse yderligere. Timothy Jacob Jensen viderefører i dag familiefirmaet under sit eget navn.

 

TILFØJELSE: Politiet har i august 2020 oplyst, at de dropper efterforskningen mod Timothy Jacob Jensen. Han har dermed ikke stjålet sin egen elefant.