Nu' det jul. Server flæskesteg med rødkål, brune og hvide kartofler og en god sovs.

Flæskesteg med hjemmelavet rødkål

Flæskesteg:

Tjek, at sværen på din flæskesteg er ridset gennem svær og fedt, ellers ridser du forsigtigt med en skarp kniv mellem sværene, så bliver de nemmere sprøde.

Kom flæskestegen i et ovnfast fad og gnid salt på sværen. Sæt stegen i en kold ovn, tænd ovnen på 200 grader og steg flæskestegen i 1½ time, til den er gennemstegt med en centrumstemperatur på cirka 65 grader. Lad stegen hvile i 15 minutter, før den skæres i skiver.

Tip: Drys lidt frisk timian over stegen de sidste 20 minutter af stegetiden.

Tip: Hvis sværen ikke er sprød ved spisetid, skrues ovnen op på 275 grader eller grill. Sæt flæskestegen ind under grillen og steg den, indtil sværen er sprød. Husk at holde øje med, at den ikke bliver brændt.

Rødkål:

Snit rødkål i tynde strimler. Kom olivenolie i en gryde og steg rødkålen ved jævn varme 3-4 minutter, til det bliver let mørt og falder lidt sammen. Hæld rørsukker, ribssaft, æbleeddike, laurbærblade og appelsin i gryden. Kog rødkålen 35-40 minutter, til det er mørt og velsmagende. Tag eventuelt appelsinstykket op af gryden halvvejs i kogeprocessen, hvis du ikke ønsker så kraftig orangesmag.

Krydr rødkålen med salt og friskkværnet peber og tilsmag eventuelt med ekstra sukker eller æbleeddike.

Server flæskesteg med rødkål og eksempelvis både brune og hvide kartofler – og gerne en god brun sovs.

Ingredienser:

1½-2 kg kamsteg med svær og uden ben
1-1½ spsk. salt
Fx 2-3 kviste timian

1 lille rødkål a 1 kg eller ½ større rødkål
2 spsk. olivenolie eller andefedt
150 g rørsukker
4 dl sød ribssaft
2 dl æbleeddike
1-2 laurbærblade
1 skive appelsin
salt og peber og evt. lidt ekstra sukker og æbleeddike.

Tilbehør: hvide kartofler, brunede kartofler og sauce

 

Læs også om nordmanden, der mener, at flæskesvær kun burde være hundeføde: »Gris er ikke julemad«