Ramasjangbold. Amagerdrengen Nicklas Bendtners selvbiografi er velfortalt, forpustet og uden afgørende refleksioner.

Med til adrenalinfest

Hvis undertitlen på Nicklas Bendtners meget omtalte selvbiografi skal tages for pålydende, stilles vi en dobbeltsidet fortælling i vente: den ydre Bendtner, som vi kender så godt fra avisforsiderne, over for den indre Nicklas, som dårligt kender sig selv. Denne spænding er, hvad gode sportsbiografier er gjort af.

I Nicklas Bendtner – Begge sider fylder den første side klart mest, og først i de sidste kapitler samt epilogen gør jegfortælleren sig nogle halvbagte overvejelser over sit rastløse væsen. Det meste af Rune Skyum-Nielsens fremragende fortalte historie er kulørt ramasjang.

Allerede i prologen, hvor Bendtner afventer landstræner Åge Hareides dom før VM 2018, hedder det: »Nede fra læggene summer det opad. Jeg elsker adrenalin.« Og sådan fortsætter det ...

I vuggestuen bestiger han de vildeste klatre-stativer. Som treårig suser han ned ad den sorte løjpe. I folkeskolen bliver han kylet uden for døren. Dyrker al slags sport og mener selv, han har fortjent de slag, han får af sin far.

Han begynder til fodbold i Tårnby og hamrer mål ind. Drikker hjernen ud i de første teenageår og løber kun forrest til træning i KB, når han får en cola for det. Han cruiser rundt i en limousine som 15-årig. Året efter er han på kontrakt i engelske Arsenal og ender i byen med modeskaberen Alexander McQueen.

Til træning skriger og bander han ad verdens bedste angriber, Thierry Henry, og får debut på førsteholdet. Han fejrer sin landsholdsudtagelse (han får debut i rødt og hvidt som historiens næstyngste) ved at drikke sig bevidstløs og bliver transporteret hjem til sine forældre i en trillebør.

Han bliver lejet ud til Birmingham City og bruger sin høje løn på byens stripklubber. Tilbage i Arsenal oplever han succes på banen, bliver mangemillionær, køber to Porscher og flytter sammen med sin kæreste, som han overdænger med juveler.

Han får en opsang af Morten Olsen, men fortsætter med at råde over eget bord på in-klubben NASA, hvor alle drikker dyrt på hans regning. Han bliver en stjerne på landsholdet, kommer med til VM 2010 og fylder præsidentsuiten på Hilton (d’Angleterre er under ombygning, må vi forstå) med festglade Amager-drenge. Han er kæreste med en baronesse og ven med Lars Seier. Kører Aston Martin og får efterhånden overbevist de skeptiske Arsenal-fans.

Han bliver far og gift og skilt og anmeldt af ekskonen for kidnapning af sin lille søn. Han mister fire millioner på en aften på rouletten og kommer til Sunderland, hvor han både når at blive lagt i håndjern og smadre biler for titusindvis af kroner. Han bliver kæreste med en skuespillerinde og ryger cigaretter med Andrea Pirlo under sit korte ophold i Juventus.

Han handler mere, end han tænker, hvilket gør Skyum-Nielsens arbejde svært og viser en grundlæggende udfordring ved et meget tæt samarbejde mellem hovedperson og ghostwriter.

Han får en personlig butler og det hånende tilnavn Lord og scorer to mål mod Italien. Han dømmes for spritkørsel og forsøger at bestikke en betjent. Han bliver snydt økonomisk af sin far, som han mister kontakten til. En våd nat spanker han en taxa med et bæltespænde, næste morgen samler han penge ind til alvorligt syge børn.

Over Wolfsburg og Nottingham Forest og en kortvarig depression går turen til Rosenborg og Trondheim, hvor »den friske luft, gåturene, udsigten til de sneklædte fjelde« gør ham godt. På bogens sidste sider er han vendt hjem til sit København for at spille for byens hold og ser ud til at have fundet en form for ro. Måske.

Nicklas Bendtner, i dag 31 år gammel, er en generøs ven, der holder af at give gaver. Han er også et generøst portrætoffer, der deler det meste. Men tilbage står, at han handler mere, end han tænker, hvilket gør Skyum-Nielsens arbejde svært og viser en grundlæggende udfordring ved et meget tæt samarbejde mellem hovedperson og ghostwriter.

At Bendtner er fra Amager, søn af en kontordame og en skomager, er vigtigt for hans selvbillede. Han keder sig nemt. Han gider ikke noget bullshit fra andre, men er hurtig til at undskylde sig selv. Han er uimponeret, lige indtil han er vildt imponeret.

Han bryder sig hverken om sportsjournalister, den tidligere Wolfsburg-træner Dieter Hecking eller den nuværende landstræner-assistent, Jon Dahl Tomasson. »Jeg går ind for at være tro mod den, jeg er. Tro mod dem, jeg er vokset op med.«

At Bendtner er fra Amager, søn af en kontordame og en skomager, er vigtigt for hans selvbillede. Han keder sig nemt. Han gider ikke noget bullshit fra andre, men er hurtig til at undskylde sig selv. Han er uimponeret, lige indtil han er vildt imponeret. Arkivfoto.
At Bendtner er fra Amager, søn af en kontordame og en skomager, er vigtigt for hans selvbillede. Han keder sig nemt. Han gider ikke noget bullshit fra andre, men er hurtig til at undskylde sig selv. Han er uimponeret, lige indtil han er vildt imponeret. Arkivfoto.

Indimellem bliver det lidt åndssvagt, som når han fortæller om, hvordan hans afrikanske medspillere hele tiden danser i rundkreds, eller når han studser over, at den russiske holdkammerat Andrej Arsjavin slet ikke kan lide vodka!

Om voldtægtsanklagen mod superstjernen Cristiano Ronaldo hedder det næsten undskyldende: »Ronaldo må leve under et sindssygt pres (...) Han må tage alle mulige forholdsregler, hvis han vil hygge sig med en ny dame.«

Nicklas Bendtner – Begge sider er en forpustet bog og et vidnesbyrd fra en surreel parallelverden, hvor hovedpersonen, der efter eget udsagn aldrig har åbnet en rudekuvert og højst har lavet mad 30 gange i sit liv, har spillet en mindst lige så ufrivillig som frivillig hovedrolle.

Rune Skyum-Nielsen: Nicklas Bendtner – Begge sider. 391 sider. 300 kr. Politikens Forlag.

 

Læs også anmeldelsen af Asker Hedegaard Boyes bog om europæisk fodbold i 30 år: »Turen går til Baku«