Leder.

Greenland (Denmark)

Greenland (Denmark) Af Martin Krasnik

FOR de fleste i rigsfællesskabet har det været en sælsom uge: Fra statsminister Mette Frederiksen til den grønlandske familie, der har fulgt med hjemme i bygden, er der sket noget skelsættende, som ingen helt kan overskue betydningen af. Mange har kastet opmærksomheden på Donald Trumps teaterforestilling og konsekvenserne af hans aflysning. Troede han faktisk, at han kunne købe Grønland? Var Mette Frederiksen medskyldig i affæren, da hun kaldte Trumps udmelding absurd? Er der overhovedet noget rationale bag Trumps fremfærd? Og hvad fortæller historien om situationen i Arktis?

HELE affæren burde dog først og fremmest få os til at tænke over rigsfællesskabets betydning – for Grønland og Danmark. Der er nemlig ingen tvivl om, at omverdenens store interesse for Grønland de seneste år er kommet fuldkommen bag på danske politikere. De må have glemt, at de engang, ligesom alle andre danske børn, har siddet med et verdenskort eller en globus og set den gigantiske, hvide ø med navnet Greenland (Denmark) og tænkt: »Det var alligevel pokkers.«

Læs også »Tilstanden Trump« med forfatteren Michael Wolff: »Han er et af de dummeste mennesker, jeg har mødt«

RIGET uden Grønland ville være en sørgelig gnalling. Det er rigtigt, at Grønland har skaffet os hovedpiner, ofte med amerikansk deltagelse, men det er endnu rigtigere, at Grønland giver Danmark en uhørt strategisk vægt. Det er vores adgangsbillet til et billigt medlemskab af NATO. Og det betyder, at vi kan fremføre danske interesser og holdninger, ikke bare vedrørende Arktis, i mange hovedstæder. Det er uforståeligt, at danske politikere så sjældent har fundet det væsentligt at minde om dette afgørende faktum. Og at de i årtier har glemt at udvikle en langsigtet strategi for Grønland.

ER den strategiske betydning vigtig, er den fælles historie uvurderlig. Den handler om arv og gæld i et faktisk, virkeligt fællesskab. Om fortællingen om vores kongerige og om Danmarks dybe forpligtelse på Grønland. Hvordan vil det være at miste Grønland? Ja, hvordan var det at miste Slesvig-Holsten? Bortset fra dronningens ihærdige påmindelser og rejser nordpå er der nærmest ingen i den kaliber, der har fundet det magtpåliggende at udvikle en egentlig og gennemtænkt strategi, der kan gøre forholdet stærkere.

FÆLLESSKABET mellem Danmark og Grønland er ikke truet af Donald Trumps pludselige indskydelser. Tværtimod. Men omverdenens forstærkede interesse for Grønland, herunder Kinas forsøg på at anlægge lufthavne, har allerede fået danske politikere til at tænke sig lidt bedre om. Måske skulle de begynde at interessere sig strategisk og sammenhængende for rigsfællesskabet og Grønland som sådan? Måske skulle de formulere en plan for, hvordan USA og andre allierede kan komme til at spille en positiv rolle? Og måske skulle man ligefrem begynde at uddanne unge danskere i rigsfællesskabets historie og vise, at Grønland er vigtig, ja, hvorfor ikke gøre en rejse til Grønland obligatorisk for alle danske skoleelever?

AFGØRENDE er det imidlertid, om grønlænderne selv finder værdi i fællesskabet. Det, der faktisk truer strategiske og historiske danske interesser i Grønland, er grønlandsk nationalisme og forestillingen om at bryde helt fri af Danmark. Mette Frederiksens globalt citerede melding i denne uge var, at »grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk«. Det er selvfølgelig rigtigt, men så alligevel ikke helt, men formuleringen er logisk for statsministeren, der tidligere har udtrykt stor forståelse for de grønlændere, der ønsker fuld selvstændighed. Hun burde i stedet bruge sin energi på at vise, at rigsfællesskabet er i Grønlands interesse. De menneskelige og kulturelle bånd er tæt sammenfiltrede, og fællesskabet giver Grønland meget store fordele. Total frihed for små stater er en illusion, og de historiske bånd og den solidariske forpligtelse kan ikke erstattes med andre, ligesom de ikke kan opretholdes i en bilateral alliance mellem Danmark og et fuldt uafhængigt Grønland. Grønland er grønlandsk og dansk, og det er godt for os alle.

 

Læs også Martin Breums artikel om Trumps købstilbud på Grønland: »USAs arktiske forhave«