Trøffel er et ord, der vækker helt særlige, mundvandsdrivende associationer hos gourmeter og gourmander; i særdeleshed når det gælder de allerfineste – og dyreste – af disse jordlevende svampe: den hvide alba- eller Piemonte-trøffel, den sorte Périgord-trøffel og den knap så værdifulde sommertrøffel, Tuber aestivum. Mens hvide trøfler kan erhverves for 30.000 kr. kiloet og de sorte for op imod 18.000, er prisen på sommertrøfler »kun« på 1.000-3.000 kroner per kilo.

Trøfler er jordlevende svampe, der danner mykorrhiza med forskellige træarter. Ligesom andre svampe spreder trøfler sig ved hjælp af sporer, men mens de fleste andre danner overjordiske frugtlegemer, forbliver trøflerne under jorden. Det lyder ret usnildt – hvis ikke det lige var, fordi de modne frugtlegemer udsendte nogle dufte, som er helt uimodståelige for vildsvin, grise, hjorte og smågnavere. Dyrene sniffer sig frem og æder dem med begejstring. Trøffelsporerne tåler fint passagen gennem tarmsystemerne og spredes således effektivt i skovene. Endnu et eksempel på naturens forbløffende samspil mellem arter.