Bænkevarmer XXIV. Balladen om Real Madrids Vinicíus Junior demonstrerer spansk fodbolds problemer og kaster lys over en forvreden fodboldindustri.

Helt i Brasilien, syndebuk i Europa

Den seneste uges tid har desværre været business as usual i spansk topfodbold. Det er således ni dage, siden Real Madrid besøgte Valencia på Estadio de Mestalla i en nervesitrende match, der endte i grimt drama.

Madrilenernes Vinicíus Junior blev hånet fra lægterne – som det efterhånden er tilfældet hver gang, han optræder på fremmed græs – og en flok Valencia-fans råbte angiveligt racistiske ukvemsord efter brasilianeren. Det blev oplagt for meget for Vinicíus, der konfronterede bøllerne, tydeligt oprevet. Flere Valencia-spillere forsøgte at holde Real Madrid-profilen væk fra tribunen, og optrinnet endte i håndgemæng mellem de to holds spillere og en udvisning til Vinicíus.

Det hele er desværre set før i Spanien, der sammen med Italien er det land i Vesteuropa, som har ubetinget størst problemer med fodboldrelateret racisme. Vinicíus, sæsonens måske bedste spiller i La Liga (23 mål og 21 assists i 54 kampe), har længe været de mest afstumpede fans' yndlingsaversion.

Også efterspillet lignede noget, vi har set før. Tre unge mænd fra Valencia-området blev anholdt, sigtet for hadforbrydelser, og Vinicíus' røde kort blev trukket tilbage. Mestallas sydtribune, hvorfra forfølgelsen udgik, er blevet beordret lukket i tre hjemmekampe, mens Valencia fik en bøde på 27.000 euro.

Omfanget af omverdenens reaktion er dog mere omfattende end tidligere. De sædvanlige halvkvædede sympatitilkendegivelser har været afløst af massiv støtte fra nær og fjern. Ikke mindst i hjemlandet Brasilien.

»Jeg tager på det kraftigste afstand fra den racisme, som vores helt og stolthed er blevet udsat for,« tweetede Nelson Ruas dos Santos, borgmester i Vinicíus' hjemby, São Gonçalo, øst for Rio de Janeiro på den anden side af Guanabarabugten.

I Rio besluttede det katolske ærkebispedømme at slukke lysene på den ikoniske kristusstatue Cristo Redentor, der troner på bjerget Corcovado over storbyen, i solidaritet med Vinicíus. Og ud i gaderne i landets største byer strømmede utilfredse mennesker i spontane protester mod de spanske racister.

Protesterne, der flere steder blev til egentlige demonstrationer, understreger frustrationen over en skæv- og forvredet fodboldindustri, hvor Brasilien – verdens største fodboldland og femdobbelt verdensmester – føler sig røvet og ydmyget af den gamle verden.

Sommer efter sommer må landet sige farvel til sine bedste spillere. Nye tal fra analyseinstituttet CIES Football Observatory viser, at Brasilien er det land, der eksporterer flest professionelle fodboldspillere. Aktuelt er 1.289 brasilianere på kontrakt i udlandet, heraf en fjerdedel i Portugal, Spanien og Italien.

Før denne weekends ligakamp mod Cruzeiro bar spillerne fra Vinicíus' tidligere klub, Flamengo, overtrækstrøjer med landsmandens navn. Og ved opgørets start gennemførte begge hold en symbolsk sitdownstrejke i et halvt minut. På den ene langside blev Vinicíus hyldet med en imponerende tifo.

Situationen omkring Vinicíus er ulykkelig – og tilsyneladende uløselig. Den 22-årige venstrekantspiller er Brasiliens største talent og bedste spiller siden Neymars glanstid i årene 2014-19. Han er en af Real Madrids nøglespillere og holder et tårnhøjt niveau uge efter uge. Men for mange er han samtidig en underligt uelskelig spiller. Han filmer; han provokerer og har det med at havne i betændte omstændigheder.

Vinicíus fremtræder som det, brasilianerne kalder en malandro: Gadehustleren, der kender alle trickene, og som er af den overbevisning, at hvis ikke du snyder, så snyder du dig selv. En skikkelse, der går igen i Brasiliens litteratur, dramatik, film og sport, og som er omgærdet af fascination i en polariseret nation; en utidig frihedskæmper i et ødelagt samfund.

Blandt de mest ortodokse i fodboldens stammekultur, ikke mindst i Europa, bliver denne provokerende persona brugt som en undskyldning for racisme. Men spørgsmålet er, om Vinicíus snart har fået nok. Flere engelske topklubber meldes interesserede i brasilianeren, ikke mindst Chelsea fra London.

Mandag brugte Vinicíus en fridag på at tage til den engelske hovedstad. Her var han vip-gæst til den første af ugens fem Beyoncé-koncerter på Tottenham Hotspur Stadium og fik også tid til at posere sammen med popdronningens ægtemand, Jay-Z.

I Real Madrid betragter man sig som de bedste spilleres selvfølgelige endestation. Ingen ved deres fulde fem forlader den spanske hovedstad på toppen af deres karriere. Men med Vinicíus er fodboldens logik sat ud af kraft.