Mikroorganismer. Skimmelsvampe og andre former for fermentering har været en central del af klodens madkulturer i årtusinder. I de seneste år er de gamle teknikker blevet genopdaget af både toprestauranter og moderne husmødre.
Mug på mode
Så har du en SCOBY, du kan gå og hygge dig med, mens du er hjemsendt«. Datteren, der er gastrofysiker, placerede en underlig klump med et alien-agtigt udseende i mit køleskab. Det, jeg så kan hygge mig med at frembringe, er den læskende fermenteringsdrik kombucha.
SCOBY er en forkortelse for Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast: en kultur, hvor gær og bakterier lever sammen i en form for symbiose. Hverken den eller kombuchaen er nye opfindelser – begge dele har mere end 2000 år på bagen – men de er en del af en ny bølge inden for gastronomien, hvor de gamle fermenteringsteknikker, vi altid har været afhængige af, oplever en sprudlende renæssance.
Del:
