»You have to eat between the rows,« sagde professor ved Berkeley University, Philip B. Stark, da han i maj måned gæstede Nordic Food Lab til et arrangement om vild mad. Søren Wiuff – det store grøntsagsikon fra Lammefjorden, ham med aspargesrevolutionen – siger lidt det samme: høst mellem rækkerne. Det er til trods for, at han lever primært af det, der står i rækkerne.

Men som forfattere vil vide, lever man vist både af det, der står på linjerne, og det der er mellem linjerne, og nu skal vi til at gøre det samme i vores køkkenhave. Ja, ikke bare i vores køkkenhave, men både i den tamme såvel som den vilde natur. Egentlig blot en dyd, der alt for grundigt er gået i glemmebogen i (sen)modernitetens fremmedgørelse over for oprindelse og natur. Vi skal ikke længere tilbage end til vore bedste- eller oldemødre, før vi finder en langt mere omfattende viden og kunnen om sankning i naturen, og går vi helt tilbage til ældre stenalder (cirka 10.000-4000 f.v.t.), var der ikke andet.