Satellit. En række viceministre og regionsledere er blandt de mange ukrainske topembedsmænd, som er blevet fyret i kølvandet på flere korruptionsskandaler.

Ukrainsk korruption

Kritikerne anklager ofte Ukraine for at være et korrupt land. Den seneste uge har vist, at det i hvert fald til dels har noget på sig.

Lørdag kom det nemlig frem, at viceminister for infrastruktur Vasyl Lozynskyj var blevet anholdt, mistænkt for at have modtaget 400.000 dollar (2,7 millioner kroner) i bestikkelse. Det er ikke mindst alvorligt, fordi det angiveligt er sket i forbindelse med indkøb af generatorer, som Ukraine i den grad har brug for.

Endnu værre er det, at hæren også er blevet ramt af en korruptionsskandale. Det skete efter en afsløring på nyhedssitet ZN.ua, hvis journalist har opdaget, at forsvarsministeriet længe har betalt overpris for en lang række fødevarer. Tirsdag fik sagen konsekvenser for viceforsvarsminister Vjatjeslav Sjapovalov, der blev fyret – sammen med tre andre viceministre, fem regionsledere, to vicechefer i søfartsstyrelsen, en vicestatsanklager og en vicechef i præsidentstaben.

Dermed forsøger Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, at komme skandalerne i forkøbet. Men måske er skaden allerede sket. På nettet kan man for eksempel se afstemninger om, hvorvidt den i Europa så populære ukrainske forsvarsminister, Oleksij Reznikov, bør gå af.