Spis mindre og bliv sundere. Sådan lyder logikken, når folk går på slankekur, tager slankemedicin eller får mavesækken opereret mindre. En del forskning tyder da også på, at det at begrænse sit madindtag – for eksempel ved at faste i perioder – kan have en livsforlængende effekt.

Men måske behøver man slet ikke at spise mindre for at opnå positive effekter. Alene ved at fremme følelsen af sult kan man bremse aldringsprocessen, antyder et nyt videnskabeligt forsøg.

Eksperimentet er foretaget på bananfluer og er forestået af læger og farmakologer ved University of Michigan i USA. Førsteforfatter til den videnskabelige artikel Kristy Weaver fortæller, at ideen opstod, da hun læste om tidligere forsøg med fluer og appetit: Hvis de oplever smagen eller lugten af ​​mad – helt uden at indtage den – kan de miste den livsforlængende virkning, som de ellers ville have fået af at spise mindre. Weaver besluttede sig derfor for at teste, om følelsen af sult i sig selv kan være sundhedsfremmende. Og så gik hun ellers i gang med at manipulere fluer til at blive mere sultne.

Ét led i forsøget gik ud på at ændre indtaget af de såkaldte forgrenede aminosyrer, også kaldet BCAA. De er kendt for at påvirke appetitten, og fluerne blev fodret med snacks med forskellige mængder forgrenede aminosyrer for at manipulere deres lyst til mad.

Bananflue på et vindue. Foto: Fredrik Von Erichsen, Scanpix
Bananflue på et vindue. Foto: Fredrik Von Erichsen, Scanpix Fredrik Von Erichsen

Efterfølgende fik dyrene adgang til en buffet af både gær og sukker, hvor resultaterne viste, at de, der havde fået mindst BCAA, indtog mest gær – en klar indikation på en stærkere, behovsbaseret sult, skriver forskerne.

Og her kommer så detaljen, der gør det nye studie interessant: Selvom fluerne med den stærke appetit endte med at spise mere end de knap så sultne, så levede de alligevel længere. Som flue kan det altså tilsyneladende være sundt at spise meget, så længe man bliver ved med at være sulten. Kommende forsøg vil vise, om det også gælder mennesker.

Science, 11. maj

Modtag Weekendavisens daglige nyhedsbrev

Hver dag udvælger vi og præsenterer dén historie, De ikke må gå glip af. Tilmeld Dem her.