Satellit. Vestlige lande har længe beskyldt Rusland for at krænke deres luftrum. Men skal man tro russerne, forekommer det omvendte også.

Rusland jagter britisk spionfly

Rusland beskyldte tirsdag Storbritannien for at have krænket russisk luftrum med et spionfly tæt på Ruslands ubådsbaser på Kola-halvøen i det russiske Arktis. Rusland hævder også, at yderligere én britisk flyvning, der på forhånd var anmeldt af Royal Air Force, ulovligt havde til hensigt at flyve over russisk territorium.

»Ansvaret for alle tænkelige konsekvenser af denne bevidste provokation vil hvile fuldt og helt på briterne«, lød advarslen ifølge The Guardian.
Det britiske forsvarsministerium anerkender, at et fly af typen RC-135W Rivet Joint, der er specialudrustet til at suge data op fra fjendens radarer og anden elektronik, mandag fløj langs de russiske flådebaser, men briterne afviser, at flyet skulle have krænket Ruslands luftrum.
Som vi skrev i sidste uge, øger USA, briterne og Norge i takt med krigen i Ukraine overvågningen af de russiske ubåde i nord. Både US Air Force og briterne flyver ifølge netmediet BarentsObserver jævnligt over Barentshavet med RC-135W. Flyvningerne anses for så provokerende for Rusland, at Norge har afvist at lade dem udgå fra Norge. I stedet flyves der fra baser i Storbritannien med lufttankning på vej
til Barentshavet. Breum