Opinion. Vigtige lægemidler skal produceres i EU, så vi ikke bliver afhængige af Kina og lignende regimer.

Europæisk medicin

I de seneste år har der været stigende problemer med lægemidler, der i lange perioder er i restordre. Det giver problemer for læger, der skal finde alternativer, og i nogle tilfælde også for patienterne, som må nøjes med mindre velegnede præparater. Situationen er den samme i alle europæiske lande, og problemet blev behandlet i ZDFs tv-program Mangelware Medizin, som blev sendt for nylig, og i en række artikler i den hollandske avis NRC Handelsblad.

Den 28. december kunne man i NRC Handelsblad læse, at 1500 lægemidler i år 2020 havde været i restordre på det hollandske marked, heriblandt vigtig medicin mod hjerterytmeforstyrrelser, medicin mod blodpropper og antibiotika. Årsagerne er lange leveringsveje. Tidligere blev der produceret store mængder medicin i Vesteuropa, men i dag produceres det meste i Asien, især i Kina. Dette sker først og fremmest af økonomiske årsager, men også som resultat af de håbløse ideer, der herskede indtil for nogle år siden om, at vi i Vesten skulle være kreative, mens industriproduktion skulle udliciteres til fjerne lande, hvis indbyggere man åbenbart anså for at være dummere end vi. Den strategi er farlig, og vi fik en advarsel, da vi blev ramt af coronapandemien og pludselig også oplevede mangel på blandt andet værnemidler og testudstyr, som skulle importeres fra fjerne lande, hvor kvaliteten ofte var tvivlsom, og hvor varerne i nogle tilfælde blev produceret af tvangsarbejdere.

Der kan gå op til otte måneder, fra en ordre sendes afsted, til medicinen er i hus. Nogle lægemidler produceres kun på én fabrik, og er der fejl i produktionen på denne fabrik, opstår der mangel. Andre præparater produceres i store mængder få dage om året. Løber apotekerne tør, før der atter produceres, er det bare ærgerligt. Vi bliver for sårbare, hvis disse produkter skal produceres på den anden side af jordkloden, ligesom vi gør os afhængige af regimer, som vi ikke bør være afhængige af. Kina behøver således ingen atombomber. De kan blot stoppe eksporten af antibiotika til os.

NRC Handelsblad havde efter tip fra en whistleblower undersøgt kvaliteten af nogle præparater. Således fandt man, at et billigt kopipræparat, der indeholdt det smertestillende håndkøbspræparat paracetamol, også kunne indeholde et kræftfremkaldende stof. Det pågældende præparat forhandles ikke i Danmark. Tilsvarende fandt man kræftfremkaldende biprodukter i hyppigt anvendte kopipræparater mod sukkersyge og forhøjet blodtryk.

Det kan være farligt, hvis man udelukkende tænker med fedterøven og går efter laveste pris og højeste profit. Vi bør sikre, at vitale produkter produceres i EU. Gerne af private firmaer, men kan det ikke lade sig gøre, må EU stå for produktionen.

Dette er et debatindlæg og udtrykker derfor alene skribentens holdning. De kan indsende forslag til debatindlæg på opinion@weekendavisen.dk

Det skulle være en billig og effektiv covidvaccine. Men europæerne vil ikke vide af den – AstraZeneca-doserne hober sig op på lagre i Europa. Hvad er gået galt?