Fortrængninger. Ingen har lyst til at vide, hvor kødternene i køledisken kommer fra.
Dyr og udyr
Er vi udyr? Spørgsmålet falder i starten af Inger Annebergs stærkt tankevækkende lille bog om Husdyr i rækken af Tænkepauser fra Aarhus Universitetsforlag. Hvordan kan vi, som selv er dyr, være fuldstændigt ufølsomme over for så utroligt mange andre arter? Hvilket er des mere forvirrende, fordi moderne mennesker samtidig knytter sig så tæt til visse arter, at de regner dem som familiemedlemmer. Mens én familie sender deres marsvin på dyrehospital til en bekostelig operation, vil andre andetsteds være i gang med at aflive svagelige smågrise ved at hamre deres hoveder hårdt i gulvet, en manøvre, som er anerkendt som rimelig af dyrlæger.
Inger Annebergs arbejdsfelt er husdyrene, og som antropolog ser hun på vores forhold til disse væsner, som vi trækker så hårdt på. Moderne landbrug er optimeret og effektiviseret til et næsten absurd punkt, hvor søerne i dag for eksempel føder så mange smågrise, at der ikke er patter nok til dem. Deraf spildproduktionen af smågrise, som aldrig får tilkæmpet sig en dieplads og må lade livet.
Del: