Miljø. Kritikken af Poul Pilgaard Johnsens artikel om vandløb er mere politisk end fagligt funderet.

Politiserende biologer

 

Af Bjarne Nilsson, fhv. redaktør

I sidste uges udgave af avisen kunne man læse et indlæg skrevet af tre universitetsbiologer og en biolog fra konsulentbranchen: »Svuppende biodiversitet« lød overskriften.

De fire cand.scient.er bryder sig ikke om den artikel, som WAs journalist Poul Pilgaard Johnsen (PPJ) skrev i uge 48 om oversvømmelsesproblemerne i Gudenådalen. »Det svupper« kaldte PPJ sin artikel, idet den tog udgangspunkt i den ulykkelige situation, som ejeren af Svostrup Kro, Dragan Sljivic, er blevet bragt i på grund af indtrængende åvand og højtstående grundvand.

Biologerne mener, at PPJs artikel er både ensidig og partisk. Han negligerer naturens værdi til fordel for menneskenes behov for at få Gudenåen til at føre regnvand væk fra det indre af Jylland, påstår de.

Det er, som man kunne forvente af universitetsbiologernes flertal her i landet: De er grønne, og politisk er de også røde. De hæver som vanligt både den grønne og den røde fane så højt, at gummistøvlerne ingen kontakt har med den reelle verden, som den tager sig ud for landmænd, husejere, kroejere osv. i Gudenådalen.

Og ve den journalist, der ikke istemmer de rød-grønne biologers klagesang over tab af biodiversitet i vore vandløb. Står det til de fire verdensfjerne biologer, så skal naturen have lov til at passe sig selv. Det giver svuppende arealer – og nul kroner på bundlinjen. Men det må vi lære at leve med, alle os der bor i Gudenådalen. Vi kan så sammen med biologerne glæde os over et righoldigt liv af sjældne vandplanter. Det er der en meget stor æstetisk værdi i. Men sandelig om ikke der også er cool cash at hente. Jeg citerer fra biologernes indlæg: »… vore vandløb har de naturgivne forudsætninger for at opnå god kvalitet (i vandrammedirektivets forstand, min tilføjelse). For eksempel omsætter sportsfiskere årligt for tre milliarder kroner, når de besøger de store vestjyske åer.«

Se, det er en interessant oplysning. Og et dejligt kontant budskab – hvis altså bare det var sandt. Men de fire politiserende biologer aner ikke, hvad de taler om. Og de tjekker ikke deres oplysninger, før vi andre kan læse dem på tryk:

I 2017 efterkontrollerede Center for Regional- og Turismeforskning de svimlende milliardbeløb, som siden 2010 har hjemsøgt debatten om natur kontra kultur, og som Danmarks Sportsfisker Forbund har skamredet for at få politikerne til at grave et 12-13 kilometer langt omløbsstryg uden om Tange Sø af hensyn til laksefisk.

De tal, Center for Regional- og Turismeforskning kom frem til, er anderledes beskedne. Sportsfiskere omsætter alt i alt for cirka én milliard kroner om året i Danmark. Det gælder både kystfiskere og de lystfiskere, der smider snøren i vore søer og vandløb. Så biologernes oplysning er så forkert, som den overhovedet kan være. Det er relativt små penge, der p.t. omsættes for i Danmark, når det handler om den indlands lystfiskerturisme. 14-15 millioner kroner årligt ved Skjern Å, som er det sted, hvor det går livligst for sig.

De fire biologer gør derfor regning uden vært i deres iver for at tale naturens sag. Og de er lade og dovne: Gider ikke tjekke kilderne. Det er blandt andet den slags fejl, der får mange af os til at tvivle på lødigheden af det, der bringes til torvs. Gang på gang sidder man tilbage med det indtryk, at en lang række af disse universitetsbiologer meget hellere ville have været politikere. Sådan gik det ikke, men rationalet er vel så, at man jo altid kan politisere i ly af sin forskning?

For det er det, de gør disse »forskere« bag læserbrevet i sidste uge. Det er underskrevet med angivelse af deres akademiske titler. Men langt det meste har intet med biologfaglighed at gøre. Det er ren politik. Rød-grøn politik. Men vi skal alle bøje os i støvet for de fine titler.

Læs de to omtalte artikler her:

»Det svupper«

»Svuppende biodiversitet«