Podcast. Så snart folketingsvalget er overstået, begynder kampen om vælgernes budskab: Hvem skal indtage Statsministeriet? Hvilke partier skal have indflydelse, hvilke sendes ud i mørket?

Valgets tale med Arne Hardis

Hvad håber vælgerne, hvad frygter de? Det er det budskab, man lidt højstemt sammenfatter i begrebet »valgets tale«.

I podcastserien »Valgets tale« analyseres og diskuteres fem folketingsvalg siden befrielsen, hvor valgets tale har været særligt højrøstet som ved jordskredsvalget. Eller fatalt overset som ved 1980ernes skjulte udlændingevalg.

Fem folketingsvalg, som fik stor og langvarig betydning for den politiske danmarkshistorie: 1945, 1960, 1973, 1987 og 2001.

Andre kunne være udvalgt: Valget i det stormfulde oprørsår 1968, som overlod magten til Radikale, Konservative og Venstre. Den regering blev en kolossal skuffelse for de borgerlige vælgere.

Det såkaldte atomvalg i 1988, som betød afslutningen på det alternative sikkerhedspolitiske flertal, som havde produceret stribevis af fodnoter til Nato-politikken i årene forud.

Eller måske endda valget i 2011, som skænkede Danmark den første kvindelige statsminister og var SFs vaklende debut som regeringsbærende parti.

 

Valgets tale

Arne Hardis interviewer fem indsigtsfulde historikere og forfattere om fem betydningsfulde valg. Lyt også til to særepisoder om valget i 2019, hvor Søren Pind og Arne Hardis analyserer det blå Danmark efter nederlaget – mens Holger K. Nielsen og Arne Hardis analyserer den røde genopstandelse:

Lyt til »Valgets tale med Arne Hardis« her på weekendavisen.dk/podcast eller hvor De ellers lytter til podcasts.