Syrienskrigere. Den danske syriensfarer Ahmad Salem el-Haj lander mandag i Danmark efter hjemsendelse fra Tyrkiet. Det bekræfter myndighedskilder overfor Weekendavisen.

Retur til Danmark

 

Publiceret mandag 11. november 2019:

Efter to år i tyrkisk fangenskab ankommer den dansk-palæstinensiske århusianer og syriensfarer Ahmad Salem el-Haj i dag mandag 11. november til Danmark. Det sker, efter at Tyrkiet som varslet mandag er begyndt at hjemsende europæiske IS-krigere til deres hjemlande.

Ahmad Salem el-Haj er mest kendt for optræde i en video, hvor han sammen med tre andre danske Syrienkrigere skyder til måls efter plakater af Naser Khader, Anders Fogh Rasmussen og andre fremtrædende danskere. Han rejste til Syrien i februar 2013 og blev hårdt såret i et bombeangreb i Syrien i starten af 2016. Herefter blev han smuglet ind i Tyrkiet med sin kone og parrets to børn. Både el-Haj og hans kone blev arresteret i den tyrkiske grænseby Kilis i december 2017.

Ahmad Salem el-Haj blev idømt en fængselsstraf på fire år og to måneder, men blev i november 2018 overført fra sin fængselscelle til et såkaldt udrejsecenter.

Ifølge Weekendavisens oplysninger har Danmark ikke været villig til at hjemtage Ahmad Salem el-Haj i det år, han har tilbragt på udrejsecentret. Allerede i december 2018 anmodede Ahmad Salem el-Haj via den danske ambassade i Ankara om at få udstedt et nyt dansk pas for at kunne rejse tilbage til Danmark. Han underskrev ansøgningen på et møde, hvor repræsentanter for de danske myndigheder var til stede. Men sagen om udstedelse af dansk pas er siden blevet syltet af de danske myndigheder.

Ahmad Salem el-Hajs bror, der de seneste to år har været i jævnlig kontakt med de danske myndigheder, har været frustreret over behandlingen af sagen.

»Vi er glade for nyheden og meget spændte på at se ham. Vi har ikke selv fået noget at vide om hans hjemsendelse. Men det er Tyrkiet, vi kan takke for det her. Danmark ville aldrig have hentet ham hjem,« siger han til Weekendavisen.

Ahmad Salem el-Haj har siddet i kørestol, siden han blev ramt af en eksplosion i 2017, og han har en række fysiske mén som følge af angrebet.

Selv sagde Ahmad Salim el-Haj tidligere i år i et interview til Weekendavisen:

»Jeg håber, at jeg kan komme tilbage til Danmark og være et helt almindeligt menneske. Jeg vil meget gerne hjem sammen med min kone og børn. Jeg vil gerne have, at mine børn lærer dansk og bliver en del af samfundet.«

 

Læs også interviewet med Ahmad Salem el-Haj her: »Et helt almindeligt menneske«

Side 2