Velsignelse. I mindst 1000 år har silden været en hjørnesten i dansk madkultur. Industrialiseringen erstattede fede spegesild med magre syrelapper, men måske er der nyt håb for den gamle spise?
Guds glinsende gave
Silden har været en del af danskernes madvaner så langt tilbage, som vi har skriftlige kilder. I Middelalderen passede den som fod i hose til det katolske fasteritual, hvor man skulle spise fisk flere gange om ugen, for med den store mængde af sild, der svømmede gennem Øresund, og med den passende størrelse, silden havde, kunne selv mindre husmænd og husholdninger være med.
Det var dog ikke altid nogen helt let sag for de fattige at få fingre i sildene, for de fede høstsild blev moderne, og silden blev det centrale på de store handelspladser i området mellem Nordtyskland, Skåne, Helsingør og en nyetableret sildehavn. Det etablerede en stærk Øresundsregion, og det, der begyndte som en sildehavn, blev en voksende storby, senere vores hovedstad, København.
Del: