Jurnalister billede

Kristoffer Lottrup

(f. 1987) er journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og cand.public. Kristoffer skriver om forskning og videnskab i Ideer.
Kort nyt. Japansk musvit signalerer høfligt til sin mage, at den må flyve først ind i redekassen. 

Efter dig

Hånd- og armbevægelser er en fast og indgroet del af menneskets kommunikation. Med fægtende fagter understreger vi pointer, følelser og tanker, mens vi vinker, peger og stritter med tommelfingeren for at hilse, hjælpe og anerkende uden ord.

Gestikulation blev længe anset som værende unikt for mennesket, men i dag ved vi, at talrige arter gebærder sig på lignende vis. Observationer af menneskeaber som chimpanser og bonoboer viser, at vores nære slægtninge mestrer det usagte sprog stort set lige så godt som os. I den lidt mindre avancerede afdeling er blandt andet ravne og visse fiskearter kendt for at bruge bevægelser til at udpege interessante objekter for hinanden.

Nu afslører et nyt studie, at den japanske musvit (Parus minor) er med helt fremme, når det gælder gestik. Sprogvidenskabsforskere fra University of Tokyo i Japan har fulgt otte musvitpar, mens de ynglede i redekasser. Observationerne viser, at fuglene bruger vingerne til at signalere »efter dig«, når de sammen ankommer til redekassen og sætter sig side om side på en pind, inden de flyver ind.

Det er som regel hunnen, der gestikulerer til hannen, at han gerne må flyve først. Forskernes mere end 320 observationer viser, at fuglene udelukkende præsenterer den høflige gestus for deres mage, og at den i så godt som alle tilfælde får modparten til at flyve først ind i redekassen.

Studiet indikerer ifølge forskerne, at japansk musvit udfører såkaldt symbolsk gestik, den mest avancerede form for gestikulation.

For ravne og fisk er der tale om såkaldt deiktisk gestikulation, en udpræget pegende gestus, mens fuglenes åbne og flagrende vingegestikulation kræver mere komplekse kognitive evner at udføre og forstå, lyder det.

Current Biology, 25. marts