Jurnalister billede
Journalist og forfatter

Adam Holm

Adam Holm (f. 1969) er historiker og freelance journalist. Adam har en ph.d. i historie fra Københavns Universitet. I 2000 blev han ansat på Politiken som debatredktør og lederskribent, og i perioden 2006-2016 var han vært på Deadline på DR2. Adam har været tilknyttet Weekendavisen som anmelder siden 2009 og laver desuden forskellige programmer på P1. Han har bl.a. skrevet bøgerne En by i krig. Scener og skæbner fra Damaskus og Endestation Europa.
Saudi-Arabien. Medrivende portræt af den saudiske kronprins, som hersker med både pisk og gulerod og drømmer om at forvandle sit rige til et »Davos i ørkenen«.

Reformator med kødsav

Reformator med kødsav Af Adam Holm

Verden gik i chok i oktober 2018 over nyheden om, at den saudiarabiske journalist og dissident Jamal Khashoggi var blevet likvideret på sit lands konsulat i Istanbul. Et hold af specialagenter – og en retsmediciner bevæbnet med skalpel og kødsav – havde kvalt og parteret den 59-årige Khashoggi, der boede i USA og skrev kritiske klummer i The Washington Post og hyppigt gæstede både CNN og BBC.

Mohammed bin Salman, Saudi-Arabiens kronprins og de facto hersker, var også i chok. Men ikke på grund af det bestialske drab. Han var bestyrtet over det internationale samfunds reaktion. Så meget opstandelse for en død saudiaraber!

Det fremgår af den amerikanske journalist Ben Hubbards fortrinlige bog om olielandets mest magtfulde skikkelse, den 34-årige tronprætendent, kendt under sit akronym MBS.

Hubbard, som til daglig dækker Mellemøsten for The New York Times og taler arabisk, har skrevet et portræt af MBS, som på eminent vis udstiller dobbeltheden hos den mand, der anser sig selv for at være fremsynet og liberal sideløbende med, at landets shariadomstole på hans vink straffer selv den mindste kritik af den førte kurs med fængsel og ikke sjældent også halshugning.

Khashoggi, som kom fra en velanset familie i Medina, blev tvunget til at forlade Saudi-Arabien i 2017, fordi han efterlyste mere ytringsfrihed på et tidspunkt, hvor landet på andre områder begyndte at åbne sig.

Selv for en loyal patriot som Khashoggi, der i en periode havde tjent kongehuset, var det livsfarligt at dryppe malurt i bægeret. Det gjorde ikke sagen bedre, at han havde adgang til at ytre sig i udenlandske medier.

MBS var rasende over at se sin prestige ridset, selv hvis det var nok så beskedne skrammer, og resultatet var det på alle måder grimme mord. Den rygende pistol – eller snarere den bloddryppende kødsav – er endnu ikke fundet og bliver det næppe heller, men Hubbard overlader ikke megen tvivl hos læseren om, hvor den skal findes. Kun én person havde interesse i Khashoggis død, og det var ham, som fortalte en rådgiver, at han var oprigtigt forundret over, at Vesten kunne tage sådan på vej over »hændelsen« i konsulatet.

MBS, som i kraft af flere pludselige dødsfald i den naturlige arverækkefølge i 2012 og hans egen 84-årige fars svækkede helbred i dag reelt hersker over Saudi-Arabien, fremstilles i bogen som ekstremt ærekær, forfængelig og ambitiøs.

Selv om Mohammed bin Salman ejer en af verdens største luksusyachts med base i Malta, et slot uden for Paris og en gigantisk safaripark i Sydafrika, er han lidt af en hjemmefødning. Kildefoto: Saul Loeb, Scanpix. Fotoredigering: Mie Brinkmann
Selv om Mohammed bin Salman ejer en af verdens største luksusyachts med base i Malta, et slot uden for Paris og en gigantisk safaripark i Sydafrika, er han lidt af en hjemmefødning. Kildefoto: Saul Loeb, Scanpix. Fotoredigering: Mie Brinkmann

I modsætning til mange af sine stenrige fætre og kusiner er han ikke uddannet på prestigefulde universiteter i Storbritannien og USA, og selv om han ejer en af verdens største luksusyachts med base i Malta, et slot uden for Paris, en gigantisk safaripark i Sydafrika samt kæmpevillaer og luksuslejligheder andre steder på kloden, er han lidt af en hjemmefødning. En nat omkring bålet i den vidstrakte ørken er mere hans element.

MSB fremstår som en reaktionær modernist. Han rækker bagud og tænker fremad. Han vil sikre sit land som den førende regionale magt i det 21. århundrede. Det betyder en mere aktiv, for ikke at sige aggressiv udenrigspolitik, og har indtil videre ført til krig i nabolandet Yemen, hvor tusindvis af civile er blevet dræbt af saudiske luftbombardementer, officielt for at stoppe ærkefjenden, de vantro shiamuslimer fra Iran, fra at befæste sig på den arabiske halvø.

Det har også bragt forholdet til en anden nabo, Qatar, langt ned under frysepunktet og affødt en mesalliance med Israel og åbenlys støtte til regimefjendtlige jihadister i den syriske krig.

Sideløbende er den konservative og meget lukkede kultur, som længe forbød musik, biografer og teatre, på rekordtid blevet forandret, og der er sågar åbnet op for turisme. Kvinder har også fået lov at køre bil og kan færdes mere frit end for blot få år siden. Men kvinder, der har efterlyst flere reformer, har fået eneherskerens vrede at mærke. Skillelinjen mellem liberalitet og lukkethed er tilsyneladende afhængig af autokratens temperament.

Det er ikke fremtidsplaner, det skorter på. MBS ser for sig, at Saudi-Arabien i 2030 er fri af olien, har bæredygtige byer og temaparker med naturtro dinosaurer. Landet skal også gerne være hjemsted for den globale kommercielle elite – et »Davos i ørkenen«, som han kalder det – og hvis man oven i turbanen kan forbedre den menneskelige genkode og udvikle verdens hurtigste netforbindelse, er det værd at tage med.

Disse visioner har skaffet ham medvind og beundring. MBS er blevet fotograferet med utallige statsledere og fremtrædende CEOs, der alle vil sole sig i skinnet fra hans astronomiske kassebeholdning og strålende scenarier. Præsident Trump roser ham til skyerne, og Trumps svigersøn, Jared Kushner, der kommer fra en ortodoks jødisk familie, er bonkammerat med ham.

Mohammed bin Salman har modtaget international politisk beundring for sine progressive fremtidsplaner for Saudi-Arabien. Bl.a. præsident Trump har rost ham. Foto: Ritzau Scanpix.
Mohammed bin Salman har modtaget international politisk beundring for sine progressive fremtidsplaner for Saudi-Arabien. Bl.a. præsident Trump har rost ham. Foto: Ritzau Scanpix.

Når selv ikke omverdenens chok over den barbariske henrettelse af Khashoggi for alvor har fået konsekvenser i form af sanktioner, og for øvrigt er blevet tørret af på underordnede i systemet, er det svært at se, hvilken sten på vejen der kan stoppe MBS.

Efter Hubbards på alle måder anbefalelsesværdige og indsigtsfulde portræt (man savner kun mere af det snavs med kokain og prostituerede, der antydes her og der; det er trods alt islams vogter, vi taler om) forstår man, at det lille akronym, MBS, også kan udlægges som: Mest Brutale Saudier.

Og der er utvivlsomt mere i vente fra den kant.

Ben Hubbard: MBS: The Rise to Power of Mohammed bin Salman. 360 sider. 28$. Tim Duggan Books.

 

Læs også Weekendavisens portræt af den unge kronprins fra 2017: »Et land genfødes«

Læs også om Saudi-Arabien, der forsøger at sminke sit blakkede ry med milliardstore sportsinvesteringer.

Side 28