Jurnalister billede

Anne Kidmose

(f. 1989) bor i Dar es Salaam og dækker Afrika for Weekendavisen. Hun skriver om afroamerikanske migranter, Rwandas selvforståelse, kenyanske ghostwritere og generelt om tendenser, der overrasker og undrer. Er uddannet journalist fra Roskilde Universitet, taler swahili og har tidligere skrevet for den tanzaniske avis The Citizen.
Satellit. Sudan er den nye flanke i kampen om at kontrollere Det Røde Hav. Af samme grund presser Iran på for at få lov til at bygge en flådebase på den sudanske kyst.

Irans afrikanske ven

En kyststrækning på 750 kilometer langs Det Røde Hav har gjort magthaverne i det nordafrikanske land Sudan til et par ombejlede herrer den seneste tid. Tidligere prøvede Rusland at få lov til at bygge en flådebase i Sudan, men den plan røg i vasken, og nu er det såmænd Iran, der har lignende planer.

Iran ønsker endnu større kontrol med Det Røde Hav, der er blevet et brændpunkt i landets eskalerende konflikt med Israel. Som en reaktion på krigen i Gaza begyndte iranskstøttede houthioprørere i Yemen sidste år at beskyde internationale fragtskibe på vej mod Suezkanalen og Israel.

For at indynde sig i Sudan har Iran udnyttet landets igangværende borgerkrig og allieret sig med lederen af den sudanske hær, Abdel Fattah al-Burhan. Siden april sidste år har hans styrker kæmpet om kontrollen med landet mod den paramilitære gruppe Rapid Support Forces, der ledes af den utilregnelige general Mohamed Dagalo.

I januar offentliggjorde organisationen Sudan War Monitor billeder af et iransk fragtfly, der angiveligt forsynede al-Burhans styrker med våben. Og i sidste uge kunne Reuters fortælle, at iranske droner efter sigende har gjort det muligt for al-Burhans styrker at generobre dele af hovedstaden, Khartoum.

Men på trods af det dyre isenkram har al-Burhan, der i praksis er Sudans præsident, indtil videre nægtet at lade iranerne bygge en flådebase – i hvert fald udadtil.  kid