Kultur uge 11 | 2018

Levned og meninger. Det er det sociale væv, alle måderne man indretter sig med hinanden på. Vi hænger på hinanden på en måde, som kan mærkes, fordi vi ikke er så mange.

Af Heidi Laura

Huset, byen, verden

Da jeg flyttede ind i mit nye hus, var det allerede beboet. Hun har sit faste sted oppe i bagerste hjørne af mit brusebad, med hårtynde, viltre tråde spændt ud omkring den lille ventilator. Her er hendes nøjsomme kongerige, hvor hun selv som regel sidder sammenkrummet og tilbagetrukket, men vagtsom. Pholcus phalangioides. Lige fra starten følte jeg en slags mellemartlig respekt for hendes vedholdenhed og besluttede ikke at fjerne hverken hende eller spindet, og jeg tager mine brusebade under hendes opsyn. Hun var her først. Jeg indretter mig.

Da jeg for nylig alligevel syntes, at der var kommet rigeligt meget af hendes tynde spind omkring ventilatoren og fjernede det, gemte hun sig ikke, som jeg havde forventet. Nej, hun spænede langt ud på loftet, hængte sig i nogle for mig usynlige tråde og gav sig til at vibrere og spinde rundt, så hun næsten blev usynlig. Da hun faldt til ro, holdt hun stadig positionen, men med alle ben strakt ud, hun gjorde sig stor! Og jeg blev om ikke bange for denne utroligt skrøbelige og tyndbenede edderkop, så i hvert fald andægtig. Hun har virkelig ikke tænkt sig at rømme pladsen. Det er hendes hjørne.

I det hele taget er det jo friskt at kalde det mit nye hus. Det har stået der siden 1850, og der har boet en masse mennesker, som har levet helt andre liv end mig. Tidligere var der to små lejligheder i huset, nu bor jeg i ensom majestæt på alle tre etager. Jeg er direkte nabo til Nyborgs Vor Frue Kirke, og hun er en fin gammel dame.

I de store træer omkring kirken bor krageflokke, og mågerne trækker ofte ind fra havet. Vores husrække er også gammel, og hele gaden løber som en halvcirkel omkring kirken, der er opført på en lille bakke midt i byen, så den rigtigt kan løfte sig over mængden. Gadens krumning betyder, at der ikke findes en eneste ret vinkel i mit hus. Det er ikke påfaldende, før man prøver at placere lidt større, retvinklede møbler i rummene. Så bliver det meget påfaldende. Og jeg indretter mig.

Selvfølgelig indretter jeg mig. Selvom jeg har brugt masser af tid og penge og koder til NemID igennem sensommeren på at købe huset, er det jo lidt af en illusion at ville gøre dette til mit helt eget individualistiske projekt. At bo i et hus er tværtimod ofte at træde ind i en utroligt lang kæde af beboere og en lige så lang historie, og det er at blive nabo til og medlem af et nyt samfund.

Jeg er rykket fra det centrale Københavns lille million mennesker til Nyborgs 17.000, og mange af mine københavnske bekendte er stadig øre af forbløffelse. »Det kan du da ikke!« meddelte de, da jeg begyndte at fable om at flytte ud af hovedstaden og finde en mindre by. Som om al civilisation ender ved Valby bakke.

Andre siger: »Nå, du er flyttet på landet!« Det er jeg ikke. Jeg har aldrig levet mere udtrykkeligt urbant. Jeg bor inden for voldene og med to minutter til alting. Jeg kan dårligt gå ned ad gaden uden at møde nogen, jeg kender, efter bare tre måneder i byen. Det er så meget by, som det overhovedet kan blive. Og jeg er mig meget bevidst, at jeg træder ind i dette nye univers.

De var her først. De har været i gang med at lave denne by i generationer, ikke bare at opføre dens huse og institutioner og åbne dens butikker, men at spinde hele dette spind af forhåbninger, forhandlinger og politiske beslutninger, som er en by. Deres tråde løber igennem denne by, og jeg betragter andægtigt det store væv, de tråde er blevet til. Måske er det lettere at mærke, hvad et sted er, når man skalerer størrelsen ned?

I København mistede jeg mere og mere fornemmelsen af historie og fællesskab i de kvarterer, jeg boede i, og jeg er gammel nok til at huske, hvordan det er at bo i kvarterer med en følelse af fællesskab. Gammel nok til at være blevet sendt i byen efter mælk og brød i småbutikkerne nær vores hus, allerede før jeg gik i skole. Gammel nok til at have turet de tidlige 1970eres Amagerbro rundt ved min mormors hånd; at gå ærinder var at hilse på en masse mennesker. Gammel nok til at huske byen som et sted, hvor ens daglige ruter er fulde af velkendte mennesker, et sted hvor man møder nogen, mens man bevæger sig gennem sin dag. Men de sidste år i København føltes mine daglige ruter mere og mere anonyme. Vel også fordi halvdelen af beboerne i København er tilflyttere fra andre dele af landet, som ihærdigt prøver at være ærkekøbenhavnske og hippe? Er det storbyopkomlingens angst for at falde igennem, der fører til denne sære anonymitet, hvor ingen taler med andre, hvor alle bare er cool og tilbagetrukne?

Det er man rigtignok ikke i Nyborg. Når jeg venter i køen til kassen, er der altid mindst én, der ligefrem spejder efter nogen at slå en lille sludder af med. Man kan se det på den lidt dansende uro i kroppen og måden, de ser sig omkring på. Om ikke andet får de en lille snak med kassedamen. På en almindelig tur ned i byen efter mad, biblioteksbøger og andre livsfornødenheder får jeg selv en lille snak med ekspedienten, bibliotekaren og diverse andre bysbørn. Hvis jeg i min sædvanlige nysgerrighed kommer til at fastholde blikket på forbipasserende en brøkdel af et sekund længere end det Goffmanske blik – det lynsnare blik, som viser, at man anerkender, at de andre er til stede, hvorefter man omgående ser væk igen for at sikre deres privathed i det offentlige rum; et blik, som er ved at uddø i hovedstaden, hvor man oftest slet ikke ser på hinanden mere – så ser de ikke beskæmmede væk som i København, men smiler som regel til mig. Folk holder omhyggeligt døren for hinanden på stationen.

Det er også tråde. Det er de bittesmå tråde mellem fremmede mennesker, der ved, at de er afhængige af hinanden, fordi vi laver by sammen her. Det er det sociale væv, alle måderne man indretter sig med hinanden på. Vi hænger på hinanden på en måde, som kan mærkes, fordi vi ikke er så mange. Lur mig, om ikke også københavnerne får lyst til at genopdage det om få år.

 
 
 
 
Ophavsret Privatlivspolitik Generelle handelsbetingelser
Weekendavisen Pilestræde 34 DK-1147 København K. CVR: 25337654 Telefon: 33752533