Nanjing 1937: Battle for a Doomed City

2015. Den japanske massakre af forsvarsløse civilister og krigsfanger i den daværende kinesiske hovedstad Nanjing ved årsskiftet 1937/38 er et af mere kendte kapitler af historien om anden verdenskrig i Kina. Den månedlange militæroperation, som gik forud for de gruopvækkende begivenheder, er derimod et stort set ubeskrevet hændelsesforløb, især i Vesten. Peter Harmsen har udgivet Nanjing 1937: Battle for a Doomed City med henblik på at udfylde den lakune i historieskrivningen.

FAKTA
Peter Harmsen: Nanjing 1937: Battle for a Doomed City.
 

Nanjing 1937: Battle for a Doomed City

Bogen beskriver i detaljer den hastige japanske offensiv med retning mod Nanjing, hvor fly og panserstyrker blev indsat med en effektivitet, der minder ikke så lidt om tyskernes Blitzkrieg et par år senere. Deres modstandere var en broget skare af kinesiske militærenheder fra alle hjørner af det store, gamle rige. Hvad kineserne manglede i materiel, opvejede de med en tapperhed, der bedst kan betegnes som selvmorderisk. Krigen var brutal og nådesløs, og der blev stort set aldrig taget fanger.

Kina i 1937 tiltrak sig ligesom i dag udlandets opmærksomhed. Det betød, at hele krigszonen i og omkring Nanjing var fyldt med udlændinge, typisk forretningsfolk, men også missionærer og universitetslærere. Der var også danskere iblandt. De færreste nøjedes med at iagttage de blodige optrin fra sidelinjen, men involverede sig, for eksempel ved at hjælpe nødstedte civile. At der deltog tyske officerer og russiske piloter på kinesisk side, er med til at afrunde billedet af en i høj grad international affære.

 
 
 
 
Ophavsret Privatlivspolitik Generelle handelsbetingelser
Weekendavisen Pilestræde 34 DK-1147 København K. CVR: 25337654 Telefon: 33752533