Gennem alle årene er udvælgelsesproceduren forblevet den samme. Redaktionen nominerer på baggrund af årets anmeldelser ti kandidater, skønlitterære som faglitterære, og anmelderne motiverer udvælgelsen i avisen. Herefter får læserne i ugerne omkring årsskiftet mulighed for at stemme på den foretrukne kandidat.

Det er altså årets udbud af dansksprogede bøger, anmeldernes modtagelse af værkerne samt læsernes opfattelse af bøgerne, der afgør valget af prismodtager. Det er ikke litteraturprisens formål at udnævne en af de ti bøger til at være den bedste; Rundetårn er jo ikke større end et tordenskrald. Litteraturprisens formål er slet og ret en hyldest til gode bøger - i håbet om at øge opmærksomheden om dem.

Resultatet bliver offentliggjort i slutningen af januar, når vi trykker den tale, som anmelderen af vinderværket holder for forfatteren aftenen forinden under stor festivitas. Der er tradition for at gøre sig umage med talen, og vi har derfor lagt talerne til alle de hidtidige prismodtagere ud på hjemmesiden.

Ofte høres den påstand fremført, at de forfattere, der hyldes i dag, er glemt i morgen. Listen over prismodtagere viser, at det ikke er sandt for dem, der har fået Weekendavisens litteraturpris. Så godt som alle har stået distancen; den læsende offentlighed vil kende de fleste navne. Det samme gælder en stor del af de nominerede, som ikke fik prisen.


De nominerede:
Halfdan Pisket: Dansker
Merete Pryds Helle: Folkets skønhed
Kristina Nya Glaffey: Mor og Busser skal skilles
Lisbeth M. Imer: Danmarks runesten
Anne-Cathrine Riebnitzsky: Orkansæsonen og stilheden
Anders Abildgaard: Ibis
Flemming Rose: De besatte
Kirsten Thorup: Erindring om kærligheden
Peter Øvig: BZ - du har ikke en chance - tag den!
Tina Sakura Bestle: Hund

Vindere af Weekendavisens litteraturpris

Kære Læser

Vi har opdateret vores site, så De fremover er sikret hurtig, nem og sikker adgang til Weekendavisen digitalt. For at få glæde af ændringerne, skal De logge ind her på siden; brug blot de login-oplysninger, De hidtil har brugt på weekendavisen.kundeunivers.dk.
 
 
 
 
Ophavsret Privatlivspolitik Generelle handelsbetingelser
Weekendavisen Pilestræde 34 DK-1147 København K. CVR: 25337654 Telefon: 33752533