Tirsdag. En god nyhed, en dårlig nyhed og en nyhed om ris. Her er …
Dagen ifølge Nikolaj Arve
Ja, her har I mig altså tilbage, som Kurt Thorsen engang sang foran rullende kameraer. I går fik jeg ellers lovet, at Ole Nyeng nok ville være tilbage i dag, men det ser ud til, at vi må nøjes med mig ugen ud.
Til gengæld vil jeg i dag lægge ud med en dejlig nyhed, som vist er gået lidt under radaren:
Et ekspertudvalg har nemlig regnet sig frem til, at staten kan spare (eller omprioritere) op mod 3,4 milliarder kroner (!) på forskellige erhvervsstøtteordninger, som tilsyneladende ikke rigtig kommer nogen til gode – altså ud over de mennesker og virksomheder, der er så heldige at få pengene i hænderne.
1. Money, money, money
Ekspertudvalget afleverede i går sine anbefalinger til »fremtidens erhvervsstøtte« i en diger rapport på 452 sider. Jeg vil ikke påstå, at jeg har sat mig grundigt ind i det hele, men der var alligevel flere ting, som fangede min interesse. Ting, som jeg simpelthen ikke havde nogen anelse om.

Vi bruger for eksempel hvert år én million kroner på at fritage »små spiritusproducenter« for nogle afgifter, som de lidt større skal betale. Og 15 millioner på samme service til de »små ølproducenter«. Og så får Wonderful Copenhagen 47 millioner i direkte støtte, mens turisttyperne i Aarhus og Aalborg og andre steder må se langt efter den slags statslig hjælp.
Ja, det er tre små beløb, men hos Berlingske finder man et overblik over nogle af de større og mere indviklede poster i regnskabet. Samlet beløber det hele sig til 40 milliarder kroner i erhvervsstøtte.

Det er alligevel en slat. Især når der er »mange eksempler på, at midlerne ikke går til indsatser, som gavner samfundet under ét, men snarere giver visse brancher særlige fordele«.
Her foreslår udvalget så, at man for eksempel kunne sige, at erhvervsstøtte skal komme samfundsøkonomien eller klimaet til gode – eller på anden måde løfte et særligt samfundshensyn.
Og det lyder jo ganske fornuftigt, især fordi de også når frem til, at hele 58 ordninger ikke lever op til disse simple principper og derfor bør fjernes helt eller delvist og dermed spare staten for et stort milliardbeløb.
Mediestøtten vil eksperterne dog ikke sanere, og det er jo lidt ubekvemt, hvis man gerne vil pege fingre af alle andre. Men eksperterne har altså talt.
2. Hot, hot, hot
Da min clockradio (ja, jeg lever i en anden tid) tændte for P1 i morges klokken 6.00, blev jeg vækket af en noget dårligere nyhed:
Allerede nu tyder det nemlig på, at denne februar bliver den varmeste nogensinde. Det skyldes en blanding af klimaforandringer og det tilbagevendende El Niño-fænomen, som med jævne mellemrum sparker lidt ekstra til temperaturen.
Denne nyhed føjer sig til en perlerække af lignende meldinger fra klimaforskningen – og kan vel opfattes som lidt af en optakt til de svære politiske forhandlinger, der snart begynder, når et andet ekspertudvalg under økonomiprofessor Michael Svarer i morgen fremlægger sit bud på en klimaafgift på landbruget.

Flere landmænd erklærer sig hos DR klar til at rulle traktorerne frem i protest, som man har set i Frankrig og Tyskland. Men i Berlingske opfordrer en noget overraskende flok – fra Danmarks Naturfredningsforening til CEPOS – regeringen til ikke at lade landbruget slippe billigere end resten af samfundet.
Det skal nok blive interessant at følge.
3. Farligt, men ikke så farligt
Vi slutter hos TV 2, som i går eftermiddags kunne fortælle, at »ris bør tilberedes helt anderledes, end du tror«: De skal sættes i blød, gerne et par timer inden tilberedning.
Ris indeholder nemlig mere uorganisk arsen, end man troede – og det øger altså risikoen for kræft »en lillebitte smule«, fortalte en seniorforsker fra DTU.
Men, sagde han også: »Det er ikke sådan, at man falder død om ved ikke at ændre den måde, man koger sine ris på.«
Heldigvis!

Jeg er derfor spændt på, hvad min gode kollega og risekspert Søren K. Villemoes nu vil gøre. Han har hidtil stået på, at risene skal skylles mindst seks gange, men skal de nu også i blød? Jeg forsøger at indhente et svar til i morgen.
Det var alt for i dag. Send mig en mail på nhen@weekendavisen.dk med kommentarer eller tips. Og pas godt på jer selv derude!
Dette overblik udkommer også som nyhedsbrev. Læs mere og tilmeld Dem her.
Del:
