Byrummets litterære mindesteder. København har mange mindeplader på huse, hvor forfattere har boet. Men der er også en masse interessante steder, som er helt oversete. I denne podcastserie tager Klaus Rothstein og Pernille Stensgaard rundt til seks adresser, hvor der burde hænge en litterær mindeplade, og undervejs taler de om litteratur og arkitektur, om byer, bøger og mindekultur.

Pladen på facaden

Afsnit 1: Agnes Henningsen i Vimmelskaftet

Hun levede og skrev i en tid, hvor kvinder skulle kende deres plads i andet geled. Før hun kunne leve af at skrive, drev Agnes Henningsen en mondæn frisørsalon i 1890’ernes København. Tag med Klaus Rothstein og Pernille Stensgaard på litteratur- og arkitekturtur til Jorcks Passage i Vimmelskaftet, hvor Agnes Henningsen fortjener en mindeplade.


Afsnit 2: Villy Sørensen på Tvingsager

Forfatterfilosoffen Villy Sørensen flyttede ud i forstaden for at få ro til at skrive, og han fandt hvad han søgte på Tvingsager i Hvidovre. Men da forstaden voksede og et hospital kom til på nabogrunden, flygtede han fra byggepladsernes larm. Tag med Klaus Rothstein og Pernille Stensgaard til et rækkehuskvarter i Hvidovre, hvor Villy Sørensen fortjener en mindeplade.

Afsnit 3: Amalie Skram i Classensgade

Norske Amalie Skram skrev sine romaner om at være patient på psykiatriske hospitaler, mens hun boede i Classensgade på det nye Østerbro i slutningen af 1800-tallet, hvor landstederne forsvandt og et nyt brokvarter skød op omkring hende. Turen går til Classensgade på Østerbro, hvor Amalie Skram fortjener en mindeplade.

Afsnit 4: Thit Jensen på Toftegaards Plads

Hun sloges for kvindernes stilling i samfundet, hun skrev historiske romaner og sværgede til spiritisme. Thit Jensen boede i en moderne lejlighed på Toftegaards Plads med sporsløjfe, rundkørsel og lakfabrik som nabo. Det næste stop på litteratur- og arkitekturturen er den store plads i Valby, hvor Thit Jensen fortjener en mindeplade.

Afsnit 5: Tine Bryld på Uraniavej

Hendes stemme var kendt af alle radiolyttere, og de unge slugte hendes romaner. Socialrådgiveren og forfatteren Tine Bryld boede i en smuk villa på Uraniavej, som blev anlagt i 1860’erne på Frederiksberg. Klaus Rothstein og Pernille Stensgaard drager til Danmarks første villakvarter, hvor Tine Bryld fortjener en mindeplade.

Afsnit 6: Johannes V. Jensen i Tibirke Bakker

Han var himmerlænding med mod på lange rejser ud i den store verden, og selvom han boede i den moderne by, var han tæt knyttet til den danske natur. Johannes V. Jensen byggede et bondehus i gammel stil og skød med bue og pil og byggede en mammutmodel i naturlig størrelse. Klaus Rothstein og Pernille Stensgaard afslutter litteratur- og arkitekturturen i Tibirke Bakker, hvor Johannes V. Jensen fortjener en mindeplade.


'Pladen på facaden' er tilrettelagt af Klaus Rothstein. Programmet er støttet af Realdania.