1.sektion uge 22 2017

(U)autoriseret. Milena Penkowa undersøges af myndighederne, fordi hun tilbyder at hjælpe piger med udokumenterede bivirkninger ved HPV-vaccinen.

Poul Pilgaard Johnsen

Vaccineret mod videnskab

Hjerneforskeren Milena Penkowa, der flere gange er kendt skyldig i videnskabelig svindel, er gået ind i kampen mod HPV-vaccinen og tilbyder mod betaling piger, der mener sig skadet af vaccinen, afhjælpning af påståede bivirkninger. Prisen er 2.500 kroner. På Facebook oplyser Penkowa, at der er videnskabeligt belæg for, at vaccinen, som beskytter mod livmoderhalskræft, er skadelig. Det er stik imod den officielle anbefaling, som fastslår, at fordelene ved HPV-vaccinen langt overgår ulemperne, og at alle valide videnskabelige undersøgelser viser, at der ikke er flere bivirkninger ved denne vaccine end ved andre. Myndighederne er gået ind i sagen, og Milena Penkowa risikerer nu at miste enhver autorisation til at virke som læge.

»Vi har modtaget en anmeldelse og har i første omgang bedt hende om en skriftlig redegørelse, ligesom hun nok også vil blive indkaldt til en samtale,« oplyser kontorchef Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Som uddannet kandidat i medicin, der ikke har været i et turnusforløb, har Penkowa kun ret til at virke som læge under supervision af en anden læge, men også denne begrænsede autorisation kan fratages hende, hvis hun »må antages at være til fare for andre mennesker på grund af udvist grov forsømmelighed ved udøvelsen af hvervet«, som der står i lovgivningen.

Milena Penkowas tilbud om at hjælpe kvinder med påståede bivirkninger fremgår af en mailkorrespondance gengivet på Facebook:

»Jeg har læst, at du kunne afhjælpe bivirkninger fra HPV-vaccination. Er det rigtigt? Og kan man i så fald få en konsultation og hvad koster den?« spørger en lægestuderende kvinde og modtager denne svarmail fra Penkowa:

»Ja, det er korrekt – Det foregår med en konsultation hos mig (...) Inden konsultationen bedes du sende mig alle dine blodprøver (og eventuelle biopsisvar, scanninger eller andre lægelige undersøgelser). En komplet konsultation med gennemgang af alle tidligere og nuværende forhold samt en efterfølgende skriftlig second opinion med en individuel plan for dig koster samlet 2.500 kr.«

Milena Penkowas nylige engagement på HPV-området forarger Morten Frisch, der er overlæge i epidemiologisk forskning ved Statens Serum Institut og har beskæftiget sig med HPV-relaterede kræftformer i 25 år. Han understreger, at han udtaler sig på egne vegne, og at det i øvrigt ikke er ham, der har anmeldt Penkowa til Patientsikkerhedsstyrelsen, men han lægger ikke skjul på, at han betragter Penkowas tilbud som spekulation i ulykkelige menneskers frustrationer:

»Det lugter langt væk af, at hun udnytter en trængt gruppe af personer, som føler sig i konflikt med myndigheder og autoriteter,« siger han og uddyber:

»Jeg synes, det er så etisk hamrende ubehageligt, at hun stiller sig op som et orakel, der pludselig offentliggør, at hun har betydelig indsigt i et emne, som hun vitterlig forskningsmæssigt aldrig har beskæftiget sig med. Det ligner en kynisk observation, hun har gjort, at her er et sted, hvor hun kan lukrere på et marked af folk, der har mistet tilliden til systemet. Som læge har hun den formelle baggrund til at kunne dupere folk, der ikke kan skelne skidt fra kanel, og på den måde kan hun score honorarer for noget, der formentlig i bedste fald er virkningsløst,« siger Morten Frisch.

Faktum er i hvert fald, at Milena Penkowa fisker i rørte vande, for den offentlige debat om HPV-vaccinen har i løbet af kort tid fået antallet af vaccinerede piger til at styrtdykke. Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at kun hver femte af de piger, der blev 12 år i 2016, valgte at tage imod tilbuddet om at lade sig vaccinere mod HPV. Tilbage i 2010-2012, hvor piger født i 1998-2000 fik tilbudt vaccinen, var tilslutningen på 92 procent. Myndighederne anser udviklingen for et stort tilbageslag for cancerforebyggelsen og henviser til, at også Seruminstituttets egen forskning dokumenterer, at HPV-vaccinen ikke medfører alvorlige bivirkninger, som det ellers har forlydt i medierne.

Weekendavisen har bedt Milena Penkowa om en kommentar og modtaget svaret, at hun for nuværende ikke har andet at tilføje, end hvad hun har skrevet på Facebook.

 
 
 
 
Ophavsret Privatlivspolitik Generelle handelsbetingelser
Weekendavisen Pilestræde 34 DK-1147 København K. CVR: 25337654 Telefon: 33752533