Faktisk uge 08 2018

Malene, men ikke alene – kapitel 6. Der var ingen – hverken mennesker eller spøgelser – som vidste, at Malene var verdens sidste Sensei i Dau-Zu-San.

Jesper Wung-Sung

Malene, men ikke alene – kapitel 6

»Ja, det var godt nok en trist historie,« indrømmede Malene. »Men jeg er alligevel glad for at have hørt den.«

Kurt var tilsyneladende enig. Han havde glemt alt om fluer og biller og stirrede på Nelly Nightmare med sine ikke-blinkende øjne, der havde set alt en million gange.

»Og nu er du her!« sagde Malene. »Hvordan man end vender og drejer det, så er det også godt.«

Spøgelset så på hende med sine store øjne og nikkede så.

»Du behøver slet ikke nikke,« sagde Malene, der ikke brød sig om den uhyggelige bevægelse.

»Jeg kan sagtens forstå dig. Jeg kender også et sted, hvor du kan være.«

Og så gik de videre. En pige, en leguan og et spøgelse. De fleste så selvfølgelig kun: en pige og en leguan.

Bag de store forladte fabrikker kom de til en lille bygning med fladt tag, der engang havde været hvid, men nu var som havregrød, grå og ujævn. Det var også et sted, som Kurt godt kunne lide, for hvor huse får lov til at stå og forfalde, kommer der altid masser af dyr og insekter.

Første gang, Malene var gået forbi den forfaldne bygning, havde noget fået hende til at stoppe op. Kurts tunge havde skudt ud og ind af munden, men Malene havde tænkt, at det var på grund af alle myrerne, der kravlede op og ned ad muren. Alligevel skubbede hun til døren – og den gik op. Hun trådte ind i en lille tom træningssal med en rund måtte på gulvet. Hun skulle lige til at gå igen, da hun fik et chok: Der sad et spøgelse ude på kanten af måtten.

Normalt er spøgelser ikke særlig forsigtige, fordi der ikke er nogen, som kan se dem. De er mere som elefanter i en glasbutik, når de går rundt i verden, men dette spøgelse sad ubevægelig på måtten. Malene havde slet ikke lagt mærke til ham. Ikke engang Kurt havde opdaget ham. Han sad i skrædderstilling med sænket hovedet. Hvidt i hvidt. Så løftede han hovedet med det hvide hår og missede mod Malene med sine skæve øjne, som havde han hverken set et menneske eller et spøgelse i 100 år. Så nikkede han ganske langsomt, og Malene nikkede igen.

Sensei. Malene lærte aldrig spøgelsets rigtige navn at kende. Han kaldte sig bare Sensei. Det oversættes med »lærer« eller »mester«, men Malene fandt ud af, at det betød »den, som har været der før«. Malene syntes, det var et smukt navn til én, der var den allerbedste til en kampsport – og som samtidig var et spøgelse.

Malene begyndte at træne hos Sensei. Han var et spøgelse af få ord. Det var en ældgammel kampsport kaldet Dai-Zu-San. Hvis du ikke har hørt om den, er det meget naturligt: Den er forsvundet. Eller næsten forsvundet. Man kan nemlig ikke gå til Dai-Zu-San, ligesom når man melder sig ind i en fodbold- eller karateklub. Sensei udvælger ét menneske, som skal trænes i Dai-Zu-San. Én, som har været der før. Én, som skal derhen.

Sensei var den sidste sensei i Dai-Zu-San. Han fortalte som sagt aldrig, hvad han selv hed, og han nævnte aldrig Malene ved navn, men én gang kom han til at kalde hende for: Tommy.

Og én gang fortalte han Malene historien. Siden blev han aldrig nævnt med ét ord. Tommy. Tommy var den dreng, som Sensei for mange, mange år siden havde udvalgt som sin efterfølger. Tommy var den yngste af fem brødre, der alle var tyveknægte og bandemedlemmer. Sensei havde opdaget Tommy en dag, hvor han flygtede fra et tyveri i en kiosk. Tommy var sprunget over et flere meter højt hegn som en kat. Sensei havde taget ham til sig. Tommy blev klippet og trænede i timevis hver dag i flere år. Han lærte at komme op om morgenen og passe på sig selv og sin krop.

Sensei havde aldrig set et talent som Tommys. Alt var legende let for ham. Han mestrede øvelserne på ingen tid. Tommy gjorde alt med en styrke og smidighed, som Sensei aldrig havde set, heller ikke hos sin egen berømte Sensei. Han var ikke i tvivl om, at Tommy ville kunne blive den største Sensei, der nogensinde havde levet.

Men en dag kom Tommy for sent til træning.

En anden dag mødte han op fuld og træt.

En tredje dag havde han forbinding om hånden, fordi han var kommet op at slås.

Sensei forsøgte at hjælpe, men kunne intet gøre. Det var, som om der rasede en orkan inde i Tommy, som rev ham fra hinanden – og væk.

For en dag var Tommy forsvundet – og kom ikke tilbage. Sensei ledte efter ham i dagevis, ugevis, månedsvis. Måske var han rejst, måske var han død, men væk var Tommy. Det knuste Senseis hjerte. Han blev gammel og døde, og med ham døde Dai-Zu-San. Indtil Malene dukkede op.

I begyndelsen efterlignede Malene bare Senseis – et spøgelses – bevægelser, men snart gik hun til træningen med bevidstheden om sin egen krop. Hun ville være den bedste til Dai-Zu-San. Hun kom lige fra skole, stillede skoletasken i hjørnet og gik i gang. Sådan trænede hun dag efter dag.

Til sidst skulle hun udføre en øvelse, som Tommy aldrig var nået til.

Det var en vanvittig øvelse, hvor kroppen samtidig var rullet sammen som en kanonkugle og spændt ud i luften som en flagermus. Måske dør jeg, tænkte Malene, da hun kastede sig gennem luften.

Men hun overlevede og landede på benene. Malene var ikke engang klar over, at det var lykkedes at fuldføre øvelsen, før hun så, at Sensei havde tårer i øjnene. Han havde ikke sagt et ord. Han havde bare samlet hænderne og nikket, vendt sig om og forladt salen. Han havde virket let og luftig, da han gik. Det var, som om han løftede sig over jorden som en fjer i vinden, blev ét med skyerne og var væk.

Først da forstod Malene, at hun var Sensei. At han med den sidste øvelse havde lært hende alt det, som han kunne. Alt det, som han havde håbet, Tommy skulle lære. Malene blev varm om hjertet og blev stående længe foroverbøjet i den retning, som Sensei forsvandt i.

Der var ingen – hverken mennesker eller spøgelser – som vidste, at Malene var verdens sidste Sensei i Dai-Zu-San.

Hun brugte aldrig det, hun havde lært. Kun én gang, da Anton, den største dreng i klassen, havde drillet hende. Det gjorde han tit, og normalt vendte hun bare ryggen til, men denne gang havde hun vredet armen om på ham med to fingre, så han faldt på knæ og jamrede som en hundehvalp, der var blevet trådt over halen. Der var heldigvis ingen andre, som havde set det, men siden den dag havde Anton ikke drillet Malene. Han undgik hende, og hun opdagede, at han en gang imellem gloede underligt på hende.

Malene så på Nelly Nightmare.

»Her kan du bo,« sagde Malene. »Ingen trapper og ingen loftsrum. Bare en flad firkant på jorden.«

»Jeg har ikke mareridt længere,« sagde Nelly.

»Der kan du se,« sagde Malene. »Der er ikke noget, som er så skidt, at det ikke er godt for noget.«

Da Malene gik i seng den aften, tænkte hun igen på Anastacia.

»Mon Anastacia bare sover som en prinsesse på en smuk eng?« sagde hun til Kurt.

Kurt lå i sit terrarium, der stod for enden af Malenes seng.

»Sov godt, Kurt,« sagde hun. »Selv om jeg er ret sikker på, at du altid sover godt. Du er smartere indrettet end både mennesker og spøgelser, fordi du bare skruer ned for kropsvarmen og aldrig drømmer – hverken noget godt eller skidt.«

Så slukkede hun varmelampen over terrariet og lagde sig i sengen, men hun kunne ikke sove. Malene lå og tænkte på, at der efterhånden var pænt mange spøgelser i hendes liv – ud over Hejsa og alle de andre, hun bare mødte på sin vej gennem byen. Der var Nicki og Kæmpe Nils på bagerste række i skolen, der var Pierre i køkkenet, og nu var der også Nelly Nightmare i træningslokalet.

Men der skulle komme flere ...

Følg med i næste uge, når Malene muligvis møder nye spøgelser.

 
 
 
 
Ophavsret Privatlivspolitik Generelle handelsbetingelser
Weekendavisen Pilestræde 34 DK-1147 København K. CVR: 25337654 Telefon: 33752533