Faktisk uge 05 2018

Malene, men ikke alene – kapitel 3. Hverken mor eller far lavede mad på det niveau, som Pierre mente, at mad skulle laves på, og når de fik mad udefra i hvide poser og foliebakker, stod han i hjørnet af køkkenet og himlede med øjnene, rystede på hovedet eller viftede med fingrene, som om der var ild i hans overskæg.

Jesper Wung-Sung

Malene, men ikke alene – kapitel 3

Normalt er det godt at kunne noget, som andre ikke kan. Så er man noget særligt. Måske er man ovenikøbet skolemester, bymester, landsmester eller verdensmester. Det er som regel ret flot. Men Malene syntes ikke, at det var flot at være den eneste, som så døde mennesker. Der var ingen, som troede på én, og hun havde heller ikke hørt om noget, der hed verdensmester i at have set flest afdøde. Og så er det svært at holde styr på levende og døde samtidig. De snakkede i munden på hinanden. De forstod ikke hinanden.

I huset på Bøgevej boede Malene med sin mor og far. Og Pierre. Pierre var ung, franskmand og kok. Og død.

Pierre havde engang boet i huset. Han sagde aldrig noget, men Malene havde en idé om, at han var død under tilberedelsen af en middag til en pige med kønne blå øjne. Pierre havde glemt at købe en ingrediens, og i det øjeblik, han løb over vejen for at nå ned i kiosken, kom lastbilen, og han så lige ind i frontlygterne og tænkte: Revet muskat!

Eller: En spiseskefuld kardemomme!

Eller: Et drys bagepulver!

Bagefter kom den søde pige, som han havde inviteret på middag, og ringede på døren. Hun havde været hos frisøren og var iført en ny rød kjole. Hun stod der smukkere end nogensinde og ringede forgæves på døren. Til sidst havde hun givet op, vendt sig – og gået sin vej. Måske havde hun ovenikøbet sukket, rullet med sine kønne blå øjne og sagt højt: Pyt! Ham Pierre er vist ikke værd at samle på!

Det var derfor, Pierre blev ved med at vandre hvileløst rundt i køkkenet, som ventede han stadig på, at pigen skulle ringe på, så han kunne bevise, at han havde lavet den mest vidunderlige middag til hende. Han ville flå døren op og sige: Velkommen og værsgo, underskønne frøken! Så er der serveret!

Derfor tænkte Malene: Den dag, mor eller far laver lige netop den ret, som Pierre ville have lavet, på lige netop den måde, som Pierre ville have tilberedt retten, den dag vil Pierre flå døren op, og der vil pigen med de kønne blå øjne og den røde kjole stå, og de vil forlade huset og vandre lykkelige ud i verden.

Derfor forsøgte Malene at hjælpe Pierre, så godt hun kunne. Det var ikke nemt. Hverken mor eller far lavede mad på det niveau, som Pierre mente, at mad skulle laves på, og når de fik mad udefra i hvide poser og foliebakker, stod han i hjørnet af køkkenet og himlede med øjnene, rystede på hovedet eller viftede med fingrene, som om der var ild i hans overskæg. Når de fik pizza, så han bare trist ud.

Malene forsøgte at regne ud, hvad der manglede i retten.

»Hm! Det smager godt,« sagde Malene. »Men måske skulle man prøve at smide et par trøfler og noget russisk kaviar i næste gang.«

»Tror du, det smager godt?« spurgte mor og far.

»Bestemt,« svarede Malene. »Men nok endnu bedre med en sjat årgangschampagne, et kilo safran og en klump foie gras.«

»Tror du, det smager godt?« udbrød mor og far.

Og sådan fortsatte det. Men lige meget hvilken ret de lavede, på lige meget hvilken måde, holdt Pierre ikke op med at stå i hjørnet af køkkenet og himle med øjnene, ryste på hovedet, vifte med fingrene – eller bare se trist ud.

Det gik ud over Malenes appetit. Hun blev hver gang lige så skuffet som Pierre og kunne ikke spise sin portion.

Hun vidste samtidig, at mor og far troede, at der var en anden årsag til Malenes besværlige forhold til maden. At det handlede om, at hendes storesøster, Kamma, manglede ved spisebordet. Det gjorde Malene endnu mindre sulten.

»Du bliver en streg i luften,« sagde far.

Hvor meget streg i luften skal man være for at blive til et spøgelse? tænkte Malene.

»Jeg går en tur med Kurt,« sagde hun.

Hvorfor mangler Malenes storesøster ved spisebordet? Følg med i næste uge.

 
 
 
 
Ophavsret Privatlivspolitik Generelle handelsbetingelser
Weekendavisen Pilestræde 34 DK-1147 København K. CVR: 25337654 Telefon: 33752533