Bøger uge 45 2013

Hovedstad. På et kvart århundrede har København skiftet udseende. Stensgaard og Schaldemose beskriver forvandlingen, så man får lyst til at bo der, hvis man ikke boede der i forvejen.

Bjørn Bredal

By i bevægelse

Åbn som pdf dokument her.

Pernille Stensgaard og Anne Prytz Schaldemose (foto): Københavnerne. 400 sider. Vejl. pris 350 kr. Gyldendal.

Nyt, nyt, nyt, siger Pernille Stensgaards tekst til et foto fra Københavns Sydhavn: »Arbejderenklaven får helt andre mennesker ind, efterhånden som den forladte industrihavn bygges til.«

Nyt, nyt, nyt, byen bevæger sig, alting bevæger sig, Pyramiderne, Kaukasus’ klipper og Kongens København.

Men der er mønstre i bevægelserne, der er rytmer. Bølger på tyve-femogtyve er gode at surfe på i en storby, sådan som Pernille Stensgaard og fotografen Anne Prytz Schaldemose gør i dette deres pragtværk Københavnerne. Så sandt som enhver bygning skal totalrenoveres hvert tyvende år, kan alt synke sammen og gå til grunde forbavsende hurtigt. Men en hel by kan også blive ny, ny, ny på et kvart århundrede, hvis den har energien, og det har København pludselig haft fra 1990 og frem.

Vi, der har levet her i byen, er blevet gladere og gladere for vores lille verden, glade grænsende til det forelskede, for København er inde i et omvendt forfald, bliver yngre og yngre med årene og med de utroligste ting midt inde i centrum, om det så er strande og havvand. Netop nu eksploderer byen af indre energi, så alle indvolde vælter ud på gader og stræder, og københavnerne vader omkring i en ruin, som egentlig er det modsatte, en byggeplads.

Roderiet vil vare i mindst ti år, en hel barndom for en generation af små københavnere, det er måske ikke så fedt.

Pernille Stensgaards projekt er at portrættere københavnerne, sådan som de folder sig ud i den forvandlede, fornyede by. Ingen læser af Weekendavisen vil være i tvivl om, at hun har sprog, varme, humor, overblik, intelligens, frækhed, fnis og ironi nok til en hel hovedstad og fire hundrede sider om dens indbyggere. Projektet ligger et sted mellem antropologien og journalistikken, sociologien og arkitekturhistorien, det faglige og det fornøjelige. Bogens visuelle side er stærk på grund af Anne Prytz Schaldemoses fotos, og alt i alt vidner denne monumentale kvadre af en bog om, hvad København i det hele tage oser af i disse år: Penge – eller i hvert fald kredit.

Som Stensgaard skriver: »København vader i penge, sine egne og private fra de store fonde, der er ved at arbejde sig igennem hver slidt og overset plet og bringer rige gaver, også ud til periferien af byen.«

Det er rigtigt på godt og ondt. Intet er så farligt for en by som at have penge på det forkerte tidspunkt, tænk bare på stakkels Stockholm, der blev smadret i 1960erne, hvor København gudskelov ikke fik råd til at bygge sin grotesk planlagte motorvej durk ind til Rådhuspladsen. Netop nu er der ved at udvikle sig en Realdania-stil i Danmark, en stil, som vi af hensyn til kommende københavnere og danskere nok gør klogt i at forholde os lidt kritisk til. For resten er det også en forlæggerstil, og en bog som Københavnerne er bygget i denne stil, som er storladen, rig, slikket og en anelse opulent.

Pernille Stensgaards greb er at søge ud i det enkelte københavnske kvarter, tale med dets nye og gamle beboere (hvis de sidste findes længere), registrere hvad de spiser, hvad de vejer, hvordan de stemmer – og hvordan deres stemmer lyder. Det er oplysende, det er vildt underholdende, og samlet set står »den revolutionerende nyhed om København« nok på side 122: »Folk bliver boende, når de får børn.« Så pæn er byen blevet.

Det står i Frederiksberg-afsnittet, men kunne have stået i hvert eneste kapitel, for det er så rigtigt, at det også er et problem for Pernille Stensgaards projekt, som er at skrive forskellige københavnere frem fra kvarter til kvarter, Nørrebro, Nordvest, Østerbro etc.

Hun vil så gerne fortælle, hvor fantastisk anderledes københavnerne er i Holmbladsgade på Amager sammenlignet med dem ved vinterbadet i Svanemøllebugten, men jo mere, man lever sig ind i hendes verden af en bog, desto mere synes man egentlig, at det modsatte kommer frem: pølsevognene forsvinder overalt, sushibarerne vinder frem, og tag begge dele som metaforer for alting og det hele. Eller sagt på en helt anden måde: Egentlig er der ved at blive noget Østerbro, moderne Østerbro, over hele København. Bortset fra Ørestaden, hvor intet levende kan gro, kan man have børn og barnevogne alle vegne, hvad enten man har det eller ej.

I hvert fald er der noget Østerbro over fotografen Anne Prytz Schaldemoses måde at se byen, hele byen, på. Hun lægger sådan et fint og fjernt og fornemt slør ud over en hel by, og jeg er som københavner ret provokeret af det. Vi raver da ikke rundt i sådan et halvmørke døgnet og året rundt. Jeg gisper som Goethe på dødslejet, »Mere lys!«, for jeg synes ikke, Schaldemose har blik for, hvordan støvregnen gløder i denne by, hvordan tusmørket brænder, eller hvor meget knald der er på lampen, hvad enten solen står lodret i juni eller vandret som nu i november.

Men jeg er positivt provokeret, ligesom man kan blive det af irriterende, men kvalificeret arkitektur: Jeg kan godt se, hvad Schaldemose vil vise. Jeg kan godt se hendes stil og hendes lyst til at vise noget andet end den evige sol over Gudhjem og Gråbrødretorv.

Motivisk er det de legende livsnydere, der står stærkest frem på bogens billedside, mens Pernille Stensgaard i sin tekst får alle med, både de nye med masser af livsstil og de gamle, som bare havde stil og spiste kålfrikadeller. »Københavnerne taler allerede anderledes,« skriver hun med tanke på sin egen bog om København fra 2002. Alting flyder, og »der er dukket en ny by op, som jeg gerne ville bo i, hvis jeg ikke boede her i forvejen.«

Enig.

Bjørn Bredal er lederskribent på Politiken

 
 
 
 
Ophavsret Privatlivspolitik Generelle handelsbetingelser
Weekendavisen Pilestræde 34 DK-1147 København K. CVR: 25337654 Telefon: 33752533