1.sektion uge 10 2017

Penkowa. Mirakel-mineral uden effekt

Poul Pilgaard Johnsen

Dumpet igen

Det vakte opsigt, da det for to måneder siden kom frem, at Milena Penkowa igen optrådte som forfatter til en publiceret videnskabelig artikel, selv om hun flere gange er dømt for videnskabelig svindel og har fået publikationer trukket tilbage. Alligevel stod hun i slutningen af 2016 pludselig som medforfatter til en artikel i tidsskriftet Supportive Care In Cancer, hvori hun sammen med førsteforfatteren, overlæge Per Boye Hansen, konkluderer, at mineralet bismuth fjerner nogle af bivirkningerne af kemoterapi.

Men artiklens opmuntrende konklusioner er forkerte og statistikken fejlagtig, hævder tre professionelle statistikere. De har henvendt sig til tidsskriftets redaktør og gjort rede for deres indvendinger. Penkowas »comeback«-artikel risikerer således nu at blive trukket tilbage. Professor Claus Thorn Ekstrøm fra Biostatistisk afdeling på Københavns Universitet har sammen med professor Peter Dalgaard og lektor Dorte Kronborg, begge fra statistikafdelingen på CBS, analyseret tallene i artiklen og når frem til, at ingen af konklusionerne holder vand.

»Der er noget i artiklen, som ikke hænger sammen, og det er faktisk det meste,« siger professor Ekstrøm og forklarer, at artiklen indeholder så mange bagvedliggende data, at statistikerne har kunnet lave en analyse svarende til Penkowas og Boyes egen:

»Alle deres analyser viser, at bismuth har en effekt, men ingen af vore analyser – som er baseret på deres egne tal – viser nogen effekt. Artiklen bygger på få personer, og usikkerheden er så stor, at der statistisk set intet belæg er for at hævde, at bismuth i forbindelse med kemoterapi overhovedet har nogen virkning,« siger Claus Thorn Ekstrøm. Han og kollegerne har forsøgt at finde ud af, hvad det er, Penkowa og Boye Hansen har gjort forkert, men de har ikke kunnet finde en forklaring. Af samme årsag vil han heller ikke fastslå, at Penkowa eller andre bevidst har snydt. »Det er svært at sige, når man slet ikke kan finde hoved og hale i analysen,« siger han.

Artiklen har ifølge Penkowa været ti år undervejs, og undersøgelserne blev sat i gang, før balladen om hende begyndte at rulle i 2010. Alligevel mente hun selv, publikationen var en genoprejsning. »Det siger næsten sig selv, at det føles rigtig, rigtig godt. Det er næsten som at vende hjem. Og det er ikke en enlig svale. I slipper ikke – der kommer flere videnskabelige artikler,« udtalte hun til BT i december. Hverken Penkowa eller Boye Hansen har svaret på Weekendavisens henvendelser.

 
 
 
 
Ophavsret Privatlivspolitik Generelle handelsbetingelser
Weekendavisen Pilestræde 34 DK-1147 København K. CVR: 25337654 Telefon: 33752533