Kulturnote. De standhaftige franske rygere har snart ikke flere tilflugtssteder.

Må man ryge på stranden? Ikke i Frankrig!

Jagten på rygerne er gået ind i Frankrig, som engang var et af det plagede folkefærds sidste tilflugtssteder. I sidste uge offentliggjorde landets regering således en ny, restriktiv rygelov, der vil træde i kraft i løbet af 2024. Det skriver dagbladet Le Figaro.

Til den tid vil det ikke alene være forbudt at ryge indenfor i offentlige bygninger og restauranter (siden 2007), men nu tilmed i skove, på strande, i parker og rekreative områder samt i nærheden af offentlige bygninger som for eksempel uddannelsesinstitutioner.

Loven indeholder også et totalforbud mod salg af engangs-e-cigaretter og sigter mod at gøre det endnu mindre attraktivt at ryge, ikke mindst for de unge.

Det nationale forbud, hvis strafferamme endnu er ukendt, følger efter en årrække, hvor lokale myndigheder selv har forbudt rygning på op mod 7.000 udendørs steder. Regeringen har som overordnet mål at skabe den første såkaldte tobaksfri generation i 2032, og man er da også nået et stykke af vejen.

Tilbage i 2017 røg hver fjerde 17-årige, og sidste år var tallet faldet til knap hver sjette. Ikke helt så lyst ser det ud blandt de voksne franskmænd. I denne store befolkningsgruppe betegner 25 procent sig som daglige rygere (i Danmark gælder det 13 procent).

Rygning er skyld i cirka 75.000 årlige dødsfald i Frankrig.