Satellit. Sørgende briter har efterladt Paddington-bamser og marmelade i Londons Green Park til minde om dronning Elizabeth. Under sit regeringsjubilæum overraskede hun nemlig nationen ved at indspille en tv-sketch med bjørnen.

Paddington i parken

Forvalteren af slotsparken, Green Park, i London er ikke spor begejstret.

Efter dronning Elizabeths død torsdag i sidste uge er tusindvis af sørgende briter draget til det område af parken, hvor offentligheden kan lægge blomster og kort for at hylde og mindes monarken.

Men mange har i stedet for blomster valgt at efterlade Paddington-bamser, glas med appelsinmarmelade og poser med marmeladesandwich.

Den usædvanlige hyldest skyldes dronningens overraskende medvirken i en animeret tv-sketch i forbindelse med hendes 70-års jubilæum tidligere på året. I sketchen havde hun inviteret bjørnen Paddington til Afternoon Tea på Buckingham Palace, hvor de to talte om deres forkærlighed for marmeladesandwich. Sketchen er blevet fremhævet som et unikt eksempel på dronningens uforlignelige humoristiske sans.

Men så mange Paddington-bamser er blevet efterladt i parken, at Royal Parks, organisationen, der forvalter byens kongelige parker, har følt sig kaldet til at indskærpe retningslinjerne for færden i parken.

»Ikkeorganiske objekter såsom bamser eller balloner bør ikke efterlades,« hedder det.

Paddington selv – eller i hvert fald bamsens officielle Twitter-konto – kondolerede torsdag aften med de samme ord, som var hans afskedssalut i sketchen: »Tak ma’am, for alt.«

rod

»Da jeg mødte hende, følte jeg det samme, som de fleste andre, der har stået over for hende.« Læs Martin Krasniks nekrolog over dronning Elizabeth II.