Våbenhvile. Islamisk Jihad fik ingen hjælp af Hamas i sin offensiv mod Israel. Hamas holdt sig ude af kampene i pragmatisk forventning om, at konkurrenterne i Islamisk Jihad ville blive svækket.

Islamisk Jihad svækket

Israel hævder at være lykkedes med at udradere hele toppen af Islamisk Jihad i Gaza gennem målrettede operationer for en uge siden.

Islamisk Jihad sendte under sin offensiv i omegnen af 1.800 raketter mod israelske byer, men søndag aften indgik parterne med egyptisk hjælp en våbenhvile, der har holdt lige siden.

Ifølge Israel har offensiven sat Islamisk Jihad »flere årtier« tilbage, men ifølge den israelske avis Haaretz er det mere interessant, at Hamas denne gang har holdt sig ude af kampene.

For det første har Hamas, som sidder på magten i Gaza, en pragmatisk interesse i en svækkelse af den konkurrerende organisation. For det andet spiller den økonomiske hjælp, som Israel har givet Gaza det seneste år, også en rolle for tilbageholdenheden. Ifølge en israelsk forsvarskilde har Hamas valgt en pragmatisk strategi, der ikke sætter de økonomiske forbedringer i Gaza over styr på bekostning af offensiven mod en anden organisation. Israels fungerende premierminister, Yair Lapid, har således tilkendegivet, at Israel er villig til at belønne palæstinenserne i Gaza med bedre levevilkår, hvis de afstår fra vold.

»Vi ved, hvordan vi beskytter os selv mod enhver, der truer os, men vi ved også, hvordan vi skaber beskæftigelse, forsørgelse og et værdigt liv for dem, der ønsker at leve side om side i fred.«